Арештоване майно скоро з’явиться на аукціонах Прозорро.Продажі

Всі новини
25 бер. 2022
Теги:

Купівля-продаж арештованого майна в Україні за новою процедурою

Незабаром планується зміна процедури реалізації арештованого майна. Замість єдиної електронної системи торгів аукціони будуть проходити в публічному форматі на Прозорро.Продажі.

До арештованих об’єктів зараховують ті, які були вилучені в осіб примусово, відповідно до судового рішення, за несплату кредитів. Знайти такі активи скоро можна буде на офіційних акредитованих онлайн-майданчиках.

Реалізація арештованого майна в Україні – стара і нова процедура

Довгий час активи арештованого майна були закриті для більшості українців. До 2015 року їх продаж відбувався за прямими договорами зазвичай між раніше домовленими особами. Потім влада вирішила об’єднати це майно в єдину систему торгів, яка і досі реалізує його онлайн. Однак перспективність цього ринку для державної економіки майже нульова через постійні корупційні махінації та інші тіньові схеми, які часто зустрічаються в цій сфері.

Для того, щоб демонополізувати ринок та змінити становище на прибутковіше і прозоріше, влада вирішила перевести продаж вилучених об’єктів у систему Прозорро.Продажі. Це підтвердив наказ Мін’юсту № 2933/5 від серпня 2020 року. Однак перші електронні аукціони такого типу на акредитованих майданчиках проведуть лише в першому півріччі 2022 року.

Чесні та доступні умови для здійснення реалізації арештованого майна в Україні створить ДП «Прозорро.Продажі», яке буде адміністратором торгів. Здорова конкуренція між учасника сформує максимально справедливу ринкову ціну. А долучитися до торгів зможе кожен охочий завдяки зручним онлайн-майданчикам.

Для створення ще більш прозорих відносин на ринку наразі розробляється Єдиний реєстр вилученого майна. Це дозволить в подальшому контролювати його реалізацію. Розробкою займається Нацагентство з розшуку та управління активами.

Загальну вартість вилучених об’єктів сьогодні оцінюють у мільярди гривень, які можуть стати частиною бюджетів різних рівнів. Зазвичай державною виконавчою службою накладається арешт на нерухомість, транспорт, техніку та інше цінне майно. Серед лідерів по кількості таких операцій Київська, Харківська та Одеська області.

Арештоване майно стане напрямом роботи Прозорро.Продажі

Довіра звичайних громадян та представників приватного бізнесу до системи електронних торгів Prozorro.Sale сформувалася завдяки публічності та незаангажованості останньої. Онлайн-аукціони з продажу арештованого майна незабаром проходитимуть на офіційних майданчиках. Зручний та зрозумілий алгоритм публічних торгів збільшить кількість зацікавлених осіб. А прозора реалізація дозволить ліквідувати незаконні схеми, детінізувати ринок та зробити вклад в економіку країни.

Окрім збільшення кількості потенційних покупців без витрат на рекламу, є плюси і для учасників – вони можуть отримати бажаний лот незалежно від місця розташування, здобувши перемогу в аукціоні прямо зі свого смартфона. Для ще більшої зручності користуйтеся додатковими сервісами на вашому майданчику.