Пай землі і ціна ділянок на електронному аукціоні Прозорро.Продажі

Всі новини
03 квіт. 2022
Теги:

Ціна паю землі на електронних майданчиках Prozorro.Sale

З відкриттям ринку землі ціну паю активно обговорюють і керівники великих агрохолдингів, і звичайні селяни. Через довготривалий мораторій вартість сільськогосподарських угідь в Україні є не надто високою. Експерти запевняють, що така ситуація досить типова на початку роботи земельного ринку. Сприятиме підвищенню їх вартості зокрема і продаж ділянок на відкритих торгах Prozorro.Sale.

Пай землі і його ціна на електронних торгах Прозорро.Продажі

Запуск земельного ринку в Україні супроводжувався численними міфами. Простих землевласників здебільшого лякали загарбанням вітчизняних чорноземів іноземцями або їх розпродажем за копійки. На практиці все виявилося не настільки драматично. Ухвалюючи ЗУ «Про реалізацію і здачу в оренду сільгосп угідь на електронних аукціонах», влада передбачила низку запобіжників, що створюють такий собі перехідний період.

Наприклад, поки що придбати пай землі за ціною, яка буде сформована на ринку, мають можливість тільки фізичні особи, що є громадянами України. До того ж, один покупець на разі не має права купити земельних ділянок с/г призначення сумарною площею більше, ніж 100 га. Юридичні особи, що також належать українцям, будуть допущені до торгів лише через два роки – з 01 січня 2024 р. Тоді ж збільшаться і ліміти на придбання паїв – до 10 000 га в одні руки. Аграрні угіддя, що належать державі або перебувають у комунальній власності, поки що можна тільки орендувати. Також не передбачена реалізація земель сільськогосподарського призначення іноземцям. Хоча, на думку багатьох фахівців, саме цей крок міг би сприяти зростанню ціни на пай землі.

Як свідчить статистика, загальна площа аграрних угідь в Україні становить 42,7 млн. га – а це 70% від загального земельного фонду нашої держави. Знову ж таки, більшість з них – це приватні паї, отримані селянами після розформування колгоспів. До 2021 року ці активи перебували під дією мораторію. Однак тепер 7 мільйонів українців нарешті можуть скористатися своїм законним правом та вигідно реалізувати власний пай землі за ціною, що дійсно відповідатиме ринковій. І допомогти їм у цьому зможе електронна система Прозоро.Продажі.

Ціна паю землі на акредитованому майданчику Prozorro.Sale

Для участі в земельних аукціонах усі бажаючі повинні заздалегідь зареєструватися на одному з 40 спеціальних майданчиків, що пройшов перевірку та під’єднаний до Центральної бази даних. За останні пів року на аналогічних платформах вже оголошено 5 200 прозорих торгів. Загальна площа виставлених для продажу або надання у тимчасове користування ділянок досягла 70 тис. га. А їх початкова вартість перевищила 1,4 млрд. грн. Середня ж ціна 1 гектару коливається в межах 33 000-35 000 грн.

Обирайте надійний майданчик для продажу паю землі за ціною, яка задовольнить і покупців, і продавців. Підписуйтеся на спеціальні тематичні боти у Вайбер і Телеграм, швидше обирайте лоти та робіть переможні ставки. Бажаємо перемоги!