Торги по землі на майданчиках Прозорро.Продажі

Всі новини
02 серп. 2021
Теги:

Торги на землю стали доступними і для українських землевласників

Торги по землі стали відкритими і доступними для всіх українців. Відбуваються вони шляхом онлайн-аукціону на майданчиках системи Прозорро.Продажі. У такий спосіб земельний ринок стає чесним, ефективним, без застосування корупційних схем уже з 01 липня 2021 року.

Це підкреслив у своїй промові і міністр аграрної політики Роман Лещенко. Здачу державних земель в оренду та продаж паїв через електронні аукціони проводять, відповідно до Закону № 2195, ухваленого в травні поточного року.

Державна земля на торгах уже доступна в Україні

Виставлення ділянок сільськогосподарського призначення на онлайн-аукціони Прозорро.Продажі стало по-справжньому революційним рішенням для України, де довгі роки діяв мораторій на реалізацію аграрних земель. Запуск роботи повноцінного ринку затягувався владою протягом усього періоду незалежності. Це стало причиною виникнення незаконної реалізації паїв.

Через поширення неправдивої інформації, політичні спекуляції більше половини українських землевласників були налаштовані проти реформування агросектору. Саме такі результати показали нещодавні опитування. Перешкоди на шляху до запуску торгів на землю сільськогосподарського призначення мали багато негативних наслідків:

  • економіка України могла втратити приріст в 1% лише за перший рік впровадження ринку землі;
  • створення тіньових земельних відносин – надання майна держави і місцевих громад у користування за заниженою вартістю. Результатом стало б недоотримання мільйонів гривень прибутку до бюджету;
  • відсутність капіталовкладень в аграрну галузь. Заборона застави аграрних угідь для отримання кредиту не дозволяла підприємцям відкривати власну фермерську справу або вкладати гроші в її розвиток;
  • вплив на інші сфери заборони на продаж ділянок, оскільки деякі власники паїв могли б організувати на виручені гроші інший бізнес, наприклад, відкриття магазину.

Державні торги землею проходять у системі Прозорро.Продажі

Проміжок від моменту підписання Закону про обіг с/г ділянок до початку фактичного продажу угідь зайняв 14 місяців. Цей період пішов на ухвалення урядом низки додаткових законопроектів, зокрема про передачу державної с/г землі територіальним громадам і про її реалізацію у системі Прозорро.Продажі. Для формування чесного ринку був обраний формат електронного аукціону. А землевласники отримали можливість розібратися з усіма змінами та підготуватися до торгів по землі.

Використання сучасних торгових онлайн-систем не тільки спрощує процес реалізації державних і комунальних активів, а й робить процедуру повністю неупередженою та об’єктивною. Однією з таких є Prozorro.Sale. Завдяки їй сотні об’єктів безпечно та швидко знаходять нових власників. Жодних махінацій, «договорняків» та корупції. Уже не перший рік цей інноваційний стартап доводить, що наша держава може здолати тіньові ринки та незаконні схеми. Всі торги, які проходять в електронному режимі, легко перевіряються та контролюються.