Зеленський про ринок землі – торги почнуться у липні 2021 року

Всі новини
26 трав. 2021
Теги:

Запуск ринку землі Зеленським – взяти участь в аукціонах Prozorro.Sale

Півтора роки тому, говорячи про ринок землі, В. Зеленський наголошував, що українців свідомо позбавили законного права власності, прописаного у Конституції України. Адже доки громадяни не мають можливості купувати або продавати земельні ділянки, вони втрачають унікальний шанс. Такий підхід робив нашу державу третьосортною країною на зразок Конго, Венесуели чи Північної Кореї.

Президент Зеленський про ринок землі – «Нарешті українці стануть повноцінними землевласниками»

Питання зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення довгий час було надто болючим для українського суспільства. Людей лякали низькою ціною, яку пропонуватимуть за їх головний актив, високим рівнем корупції та роздачою найбільш «ласих» ділянок чорнозему олігархам чи «чужакам»-іноземцям. Однак, не зважаючи на купу перешкод та, прямо кажучи, моральну неготовність українців до рішучих змін, нова влада поклала край усім сумнівам і спекуляціям.

Ще під час розгляду законопроекту Президент України Володимир Зеленський появу ринка землі назвав неминучою, адже, за його словами, кожен власник аграрних угідь має одержати законне право розпоряджатися ними на власний розсуд. Мова йде в першу чергу про звичайних громадян, яким сьогодні належить майже 28 млн. га приватних паїв. А це 65% від усієї площі сільськогосподарських угідь. Ще 10 млн. га належать державі, але питання їх продажу поки що не розглядається.

Фактично відкривши ринок землі, В. Зеленський рік тому – 28 квітня 2020 р. – нарешті підписав довгоочікуваний закон «Про зміну деяких законодавчих актів стосовно обігу земель сільгосппризначення». Цим він нарешті поставив крапку у нескінченних суперечках. До того ж, закон створив певне законодавче поле для проведення будь-яких комерційних операцій, пов’язаних з ділянками сільськогосподарської землі.

Ринок землі за Зеленського має стати повністю прозорим – у цьому допоможуть електронні аукціони

За словами Президента Зеленського, на ринок землі чекала вся Україна і його запуск для всіх нас є історичною подією. Боротьба була нелегкою, але на цей крок влада пішла в інтересах всієї нації. Вищезгаданий закон дозволяє реалізувати зазначене в Конституції право кожного українця вільно розпоряджатися земельними ділянками, які йому належать. Також він має гарантувати прозорі та неупереджені умови для набуття права власності на землю сільськогосподарського призначення будь-яким громадянином нашої держави.

Найкраще використати для цього електронну систему Прозорро.Продажі. Дієвий інструмент, що допомагає зробити купівлю-продаж матеріальних активів, у тому числі земельних ділянок сільгосппризначення, чесною, прозорою та відкритою для усіх бажаючих. Аукціони, що проходять у зручному онлайн-форматі, доступні широкому загалу. За ними легко спостерігати у режимі реального часу, а перемогу здобуває учасник, що запропонував найбільшу ставку.

Щоб долучитися до торгів землею, необхідно заздалегідь зареєструватися на акредитованому майданчику та сплатити необхідні грошові внески. Кваліфіковані фахівці допоможуть вам обрати найцікавіші лоти та правильно оформити усі документи.