Аукціони по землі на Прозорро.Продажі

Всі новини
13 трав. 2021
Теги:

Земельні аукціони – коли почнеться продаж аграрних угідь

Старт аукціонів по землі та відкриття повноцінного ринку відбудеться вже скоро. В Україні найближчим часом громадянам, які мають у своїй власності аграрні угіддя, буде дозволено розпоряджатися ними на власний розсуд. Землевласники чекали на такий крок від влади не один десяток років. Повноправну діяльність в українському агросекторі блокували мораторій та постійні корупційні махінації з боку чиновників.

Саме через це такий важливий для держави ресурс перебував у тіні. Його обіг не був відкритим для громадськості, адже не існувало прозорого ринку с/г угідь. Забезпечити його може електронна система Prozorro.Sale, яка шляхом публічних онлайн-аукціонів ліквідовує «договорняки» та «відкати». До того ж це ще і зручний спосіб реалізації державних активів, який дозволяє брати участь у торгах з будь-якої точки світу.

Земельні аукціони – коли стартують та як проходитимуть

Основною перевагою повноцінного земельного ринку є вільне володіння аграрними угіддями, яке українцям обіцяли вже давно. Розвиток агросектору блокувався дією мораторію, під який потрапив кожен шостий громадянин.

Зрештою у минулому році були ухвалені зміни на законодавчому рівні, які відкривають доступ до купівлі та продажу ділянок с/г призначення. Таке рішення з боку української влади поділяють і західні партнери, і Європейський суд з прав людини.

Реалізація сільгосп землі, відповідно до Закону № 2178-10, розпочнеться у липні 2021 року для фізичних осіб. Приватному бізнесу доведеться зачекати. Для них старт продажів передбачений на 2024 рік.

За умови проведення земельних аукціонів у системі Прозорро.Продажі буде проходити контроль як процедури торгів, так і цільового використання аграрних угідь. Гарантія неупередженості при визначенні переможця відбувається завдяки відкритості процесу, що дозволяє громадянам спостерігати за учасниками у режимі онлайн.

Перевагами публічних аукціонів є також унеможливлення корупції під час продажу державного майна. Раніше через активну діяльність тіньових ринків воно потрапляло в нечесні руки. Неодноразово можна було зіткнутися з хабарництвом чи «кумівством».

Зараз ліквідація цих негативних явищ проходить завдяки електронній системі Prozorro.Sale, яка привідкриває завісу реалізації державних активів. Усі учасники торгів мають рівні шанси на перемогу, а кошти від продажу потрапляють до Держбюджету.

Аукціони по землі в електронному форматі у системі Прозорро.Продажі

Уже зовсім скоро громадяни матимуть вільний доступ до ділянок сільськогосподарського призначення. Завдяки чесним і конкурентним відносинам на земельному ринку фермери і власники наділів зможуть отримати вигоду від своєї діяльності та внести вклад у розвиток галузі. Аукціони по землі у системі Прозорро.Продажі дозволять сформувати справедливу ціну на угіддя. Відчуйте і ви перевагу публічних торгів та зручність пошуку потрібного товару, зареєструвавшись на одному з акредитованих електронних майданчиків.