Аукціон оренди землі на електронному майданчику Prozorro.Sale

Всі новини
30 лип. 2021
Теги:

Оренда землі через аукціон в електронній системі Прозорро.Продажі

З 01 липня 2021 р. долучитися до аукціону з оренди землі мають змогу усі бажаючі – достатньо бути громадянином України та виконати кілька нескладних умов. Завдяки якісно новому підходу землевласники зможуть надавати своє майно у тимчасове користування за адекватними, ринковими цінами. Якщо ж говорити про аукціон на право оренди земельної ділянки, що перебуває у державній або комунальній власності, то цей процес проходитиме під повним громадським контролем.

Саме це було основним аргументом проти створення легального ринку землі. Однак за останній рік влада зробила кілька важливих кроків у цьому напрямку.

Як відбувається оренда землі через аукціон Прозорро.Продажі?

Вільна участь у легальному аукціоні з продажу права оренди землі – один із позитивних здобутків довготривалої земельної реформи. Більше ніяких дерибанів чи поділу найприбутковіших ділянок між «своїми». Відтепер до торгів аграрними угіддями допускатимуться учасники, що відбираються за найпростішими критеріями.

За новим законом продажу та оренді підлягають земельні паї – їх в Україні нараховується 27,7 млн. га. Це земля, яку отримали працівники колгоспів після здобуття незалежності і саме на неї в першу чергу розповсюджувався мораторій. Ще 10 млн. га перебувають у державній та комунальній власності. На початку обговорень щодо проведення аукціону на оренду землі с/г призначення ці активи не розглядалися. Однак поступово уряд ухвалив низку законопроектів, згідно з якими:

  • аграрні угіддя, якими зараз розпоряджається держава, поступово будуть передані окремим територіальним громадам;
  • дозволяється оренда с/г землі через аукціон, що проходитиме в електронному вигляді.

Перші 2,5 роки дії закону «Про обіг угідь сільгосппризначення» орендувати та купувати цей актив зможуть тільки фізичні особи. При цьому легально придбати можна лише 100 га – це допоможе уникнути утворення великих аграрних монополій на першому етапі запуску земельних торгів. З 01 січня 2024 р. брати участь в аукціоні на оренду землі матимуть змогу і юридичні особи, а допустимий ліміт збільшиться до 10 000 га.

Ще одне питання, яке турбувало дрібних землевласників – чи можна довіряти існуючим процедурам продажу нерухомих активів. Найкращий вихід із ситуації – використати для проведення електронних торгів спеціалізовані майданчики Prozorro.Sale. Продаж чи здача в оренду державної, комунальної та приватної нерухомості тут проходить за простими та зрозумілими правилами.

Уся система Прозорро.Продажі складається з Центральної бази даних та 40 підключених до неї електронних майданчиків. За чотири роки тут відбулося 387 тис. публічних торгів, а одержаний прибуток щойно перетнув позначку у 43 млрд. грн.

Взяти участь в аукціоні з продажу права оренди землі на Prozorro.Sale

На майданчиках, акредитованих системою Прозоро.Продажі, кожен аукціон з оренди землі сільгосппризначення відбувається в режимі реального часу. Учасники, що завчасно зареєструвались на такій платформі та подали свою цінову пропозицію, роблять ставки протягом трьох раундів.

Заздалегідь дізнатися про оголошення електронних аукціонів по оренді земельних ділянок можна завдяки персоналізованій E-mail-розсилці, каналам у популярних соцмережах або звернувшись до персонального менеджера.