Аукціон земельних ділянок – відкрита процедура торгів

Всі новини
13 серп. 2021
Теги:

Участь в аукціонах по земельних ділянках в Україні онлайн

Аукціон земельних ділянок уже став доступним в Україні. Наразі громадяни можуть як придбати наділ с/г призначення від приватних осіб, так і орендувати землю державної чи комунальної власності. А зробити цей процес відкритим, доступним та ефективним допомагає електронна система Прозорро.Продажі. Реєстрація на одному із спеціальних майданчиків надає вам можливість подавати свої пропозиції на торги та боротися за вигідні лоти із аграрними угіддями та іншими державними активами.

Державний аукціон по земельних ділянках – за якою процедурою проходить

Фізичні особи, які є громадянами України, з 01 липня 2021 року мають змогу придбати земельні ділянки на аукціонах. Для них розрахований ліміт – не більше 100 га в одні руки. Юридичні особи поки що не можуть долучитися до торгів. Для них ринок землі відкриється із січня 2024 року. Однак доступна площа ділянки в їхньому випадку зростає до 10 000 га.

До початку земельної реформи Україна йшла довгі 20 років. Протягом цього часу на продаж аграрних угідь був накладений суворий мораторій. Ситуацію вдалося змінити лише у 2020 році, коли Верховна Рада зрештою проголосувала за Закон «Про обіг с/г землі». А далі було ухвалено ще 2 важливих законопроекти.

Один із них децентралізує державні землі, передаючи їх на баланс місцевих громад. А інший переводить продаж земельних ділянок на електронні майданчики Прозорро.Продажі. Саме завдяки цьому рішенню ринок землі буде працювати за чесними правилами, без хабарів та «договорняків».

Сучасна електронна система Prozorro.Продажі була створена у 2016 році як інноваційний ІТ-стартап. Він став доказом того, що Україна може і хоче звільнитися від корупції. Зараз реалізація активів держави проходить без тіньових домовленостей та «кумівства». Така торгова система є найбільшою базою даних в Україні з рухомим та нерухомим майном, наприклад, корисні копалини, автомобілі, промислові об’єкти, будинки, літаки тощо.

Участь в аукціоні на земельну ділянку на майданчиках Prozorro.Sale

Онлайн-аукціон по земельних ділянках в електронній системі Прозорро.Продажі став головним інноваційним проривом цього року. Абсолютна їхня відкритість як для контролюючих структур, так і для населення не дозволяє корупційним схемам проникнути в український агросектор. Дані про торги зберігаються назавжди і знаходяться у вільному доступі. А їхні результати неможливо сфальсифікувати чи підробити на свою користь.

Електронні майданчики – це посередники між Центральною базою даних Прозорро.Продажі та учасниками онлайн-аукціонів. Менеджери допомагають останнім з подачею цінової пропозиції, а також проводять роботу з організаторами торгів. Від аукціонів по земельних ділянках в Україні вас відділяє всього два кліки. Реєструйтеся на одному з майданчиків та з легкістю шукайте лоти, які підходять саме вам. З допомогою спеціальних фільтрів ви зможете відсортувати їх за різними параметрами: датою проведення аукціону, регіоном, кадастровим номером, площею ділянки тощо.