Аукціон землі – як придбати ділянку на Прозорро.Продажі

Всі новини
29 лип. 2021
Теги:

Реєстрація на аукціони з продажу землі на майданчиках Prozorro.Sale

Аукціони по землі в Україні проводяться з 01 липня 2021 року. Це справжній прорив для нашої держави у сфері аграрних відносин, адже понад 20 років її громадяни були позбавлені права на розпорядження своїми ділянками сільськогосподарського призначення.

Тепер цей актив став доступним для фізичних осіб. Проводяться торги на електронних майданчиках системи Прозорро.Продажі. Для участі ви маєте пройти реєстрацію на одному з них.

Землю з аукціону можна придбати для ведення сільського господарства

Резонансний законопроект про обіг аграрних угідь був ухвалений Верховною Радою весною 2020 року. До відкриття ринку землі уряд мав цілий рік на розробку додаткової нормативно-правової бази для регулювання земельних відносин. Завдяки їй вдалося зробити проведення аукціонів по землі сільгосппризначення максимально чесними та прозорими.

Додатковою перевагою відтермінування відкриття ринку стало те, що громадяни мали більше часу для усвідомлення нововведень та планування своєї подальшої діяльності. Тепер перед власниками земельних паїв та фермерами відкриваються нові можливості.

Для того, аби великі аграрні підприємства не скупили найкращі та найродючіші ділянки, владою України було встановлено низку обмежень. Поки що купувати землю на аукціонах дозволяється лише фізичним особам і площею не більше 100 га в одні руки. Завдяки системі Прозорро.Продажі вдається вчасно виявляти порушення під час реалізації майна державної і комунальної власності. При торгах земельними ділянками такими можуть бути оформлення наділів на підставних осіб чи наявність «зайвих» гектарів.

Підписаний у травні Закон № 2195 про аукціони з продажу та оренди землі в електронному форматі передбачає такі умови:

  • проведення процедури в режимі реального часу і онлайн з використанням спеціалізованої торгової системи, наприклад, Прозорро.Продажі;
  • купити землю можуть фізичні та юридичні (з 2024 року) особи, які належать українцям, однак попередньо потрібно пройти реєстрацію на акредитованому майданчику;
  • обов’язкова сплата грошових внесків (реєстраційного і гарантійного); останній повертається у разі програшу аукціону.

Аукціон по землі в Україні у системі Prozorro.Sale

Революція у сфері земельних відносин почалася після старту аукціонів з продажу землі у системі Prozorro.Sale. Нарешті приватні ділянки можна буде вільно реалізувати, а державні аграрні угіддя здавати в оренду на чесних та конкурентних умовах зі встановленням справедливої ринкової ціни. Таким чином з 2016 року біло проведено понад 358 тисяч аукціонів. А прибуток від них у Держбюджет перетнув межу в 42 млрд. грн. Ці масштаби доводять ефективність та надійність таких продажів. Кожного дня до роботи прозорих ринків долучається все більше і більше учасників.

Після реєстрації на одному з офіційних майданчиків Прозорро.Продажі ви можете як виставляти ділянки на торги, так і купувати їх. Якщо у вас виникли труднощі із цими операціями, зверніться за допомогою до ваших менеджерів.