Держ торги арештованого майна в електронній системі Prozorro.Sale

Всі новини
16 лют. 2022
Теги:

Як проводяться торги арештованого майна на майданчику Прозоро.Сейл

Запуск електронних торгів арештованого майна на Прозорро.Продажі має відбутися вже у першій половині 2022 року. Насправді розмови про реалізацію цього проекту велися останні чотири роки. Однак активна робота над ним розпочалася лише кілька місяців тому. Де проходять торги арештованого майна та як зміниться підхід до його продажу після залучення акредитованих майданчиків Prozorro.Sale – відповіді ви знайдете у нашому матеріалі.

Як проводяться торги арештованого майна в Україні

На торги арештованим майном в Україні виставляють рухомі або нерухомі активи, які належали боржникам, а тепер за рішенням суду підлягають примусовому вилученню та подальшій реалізації. Для цього використовується спеціальна система електронних аукціонів, яка була запущена ще у 2015 році та підпорядковується Міністерству юстиції.

Як проходять торги арештованого майна? Для початку такі об’єкти оцінюють з метою визначення їх початкової вартості. Після чого дані про них вносяться до системи за поданням державної виконавчої служби або приватних виконавців. Така заявка має містити наступну інформацію:

  • повну назву відділу державної виконавчої служби або ПІБ приватного виконавця;
  • номер виконавчого провадження;
  • назви юридичних осіб (і боржника, і кредитора), їх адреси, коди ЄДРПОУ;
  • тип активу, його назва, фізичні та технічні параметри, місце знаходження (зберігання);
  • вартість;
  • фото або відео об’єкту.

Організатор електронних торгів з продажу арештованого майна вносить до системи всю необхідну інформацію, формуючи лоти. Після цього автоматично визначається термін, необхідний для підготовки до аукціону, реєстрації учасників, попереднього огляду активів, що підлягають реалізації:

  • для лотів вартістю менше 5 000 грн. він становить 10 календарних днів;
  • вартістю від 5 000 грн. до 1 млн. грн. – 20 днів;
  • понад 1 млн. грн. – 30 днів.

В залежності від специфіки виставленого на торги арештованого майна в повідомленні про їх проведення може зазначатися і інша інформація. Наприклад, якщо на продаж виставляються транспортні засоби, додатково про лоти вказується їх модель, марка, рік випуску, комплектація, об’єм двигуна, можливі дефекти. Для цілих виробничих комплексів це можуть бути обсяги продукції, що випускається, кількість працівників, технічні характеристики розміщених на території нерухомих об’єктів. Для житлових приміщень (квартир або цілих будинків) – розміри, план, адреса, дані про ділянку, на якій їх споруджено, та прописаних у них осіб.

Для того, щоб зробити ставку на обраний об’єкт, потенційні учасники заздалегідь реєструються на спеціальному сайті, де подають електронну заявку (окремо на кожний лот) та сплачують обов’язковий гарантійний внесок. Як проводяться торги з реалізації арештованого майна? Їх призначають у робочі дні на час з 9 до 18 год. Учасники по черзі вносять свої цінові пропозиції, підвищуючи їх на крок, зазначений в електронному повідомленні про аукціон. Переможцем стає той, хто на момент закінчення торгів запропонував за лот найвищу ціну.

Торги конфіскованим і арештованим майном на електронних майданчиках Прозорро.Продажі

За роки роботи діюча система держ торгів арештованим майном була втягнута в кілька скандалів, пов’язаних з незаконними маніпуляціями на користь того чи іншого учасника. Навіть більше, деякі активи просто «зникали» з офіційних реєстрів. На думку експертів, не на її користь свідчить уже той факт, що одна й та сама структура має право зберігати заблоковані об’єкти, проводити аукціони з їх продажу, укладати угоди з покупцями та отримувати на свої рахунки сплачені учасниками гарантійні внески. На ринку сформувалася по суті штучна монополія, для усунення якої арештоване майно продаватиметься на торгах Прозоро.Продажі.

Починаючи з 2016 року інноваційний ІТ-стартап регулярно доводить: Україна зможе прожити без корупції. Щодня тут відбуваються десятки аукціонів з реалізації і здачі в оренду різних видів державного і комунального майна. Квартири, житлові будинки, комерційні приміщення, автомобілі, земельні ділянки, приватні літаки, яхти, вагони «Укрзалізниці», заводи «Укрспирту», металобрухт – за п’ять років на спеціалізованих майданчиках відбулося майже пів мільйона повністю прозорих торгів, прибуток від яких вже склав 60 млрд. грн.

Як взяти участь в торгах арештованого майна? Оберіть один із запропонованих майданчиків, пройдіть нескладну процедуру реєстрації та зробіть ставку на цікавий актив. Бажаємо перемоги!