Економіка ринку землі, продаж сільгосп ділянок на Прозорро.Продажі

Всі новини
17 трав. 2021
Теги:

Ринок землі і економіка України, продаж ділянок на торгах Prozoro.Sale

З точки зору економіки, ринок землі для його учасників являється джерелом отримання тих чи інших матеріальних благ. Цей фактор виробництва не можливо одержати простими затратами людської праці. Однак він є невід’ємною частиною будь-якої виробничої діяльності, виступаючи її головним інструментом.

Економіка ринку землі, прогнози щодо початку торгів ділянками сільгосппризначення

Земля відіграє різну роль в залежності від специфіки конкретної сфери суспільного виробництва. У переробній промисловості земельна ділянка – це лише місце для розташування виробничих комплексів. Зовсім по-іншому розцінюється роль землі у сільському господарстві, де вона є активним фактором праці та ключовим виробничим інструментом.

Як і в усьому світі, в Україні економіка ринку землі базується на її специфічних характеристиках:

  1. невідновлюваність – у разі втрати частини даного ресурсу його неможливо штучно відтворити;
  2. обмеженість – площа суходолу на планеті має чіткі межі. До того ж, с/г угіддя мають конкретне цільове призначення. Тож виростити пшеницю на місці, призначеному для забудови, у вас навряд чи вийде;
  3. на відміну від інших факторів виробництва, при правильному використанні земля не втрачає своїх властивостей в процесі експлуатації. Навіть при кількісному скороченні її якість (родючість) можна суттєво покращити.

На думку вітчизняних експертів, запуск ринку землі для економіки України матиме як позитивні, так і негативні наслідки. Ухвалення відповідного закону дозволило нашій країні уникнути фінансової кризи та вчасно отримати допомогу Міжнародного валютного фонду. До того ж, пересічні українці почали усвідомлювати, що з численними політичними спекуляціями врешті-решт покінчено. І як би нас не переконували у зворотному, відкриття ринку землі дасть потужний поштовх економіці держави.

Економіка ринку землі в контексті запуску електронних торгів сільськогосподарськими угіддями

Головна проблема, з якою ризикує стикнутися українська економіка на ринку землі – проведення тіньових операцій. Щоб не допустити нелегального скуповування земельних ділянок великими корпораціями, уряд має намір укладати подібні договори виключно через безпечні електронні аукціони. Оптимальне рішення – використати для цього систему Прозоро.Продажі.

Останні чотири роки торги, що проходять у сучасному онлайн-форматі, роблять продаж низки державних, комунальних і приватних активів не лише чесним, а й прибутковим. Їх головні переваги: зручність, доступність, забезпечення рівних прав усім учасникам та відсутність стороннього впливу на результат.


На сьогоднішній день на спеціальних майданчиках, що мають акредитацію для роботи з системою Prozorro.Sale, проведено 367 тис. прозорих аукціонів. Як результат – до держбюджету надійшло 37,8 млрд. грн. прибутку. Замість того, щоб збагачувати корупціонерів, ці кошти направляються на розвиток територіальних громад. Пройшовши нескладну процедуру реєстрації, ви отримаєте доступ до переліку актуальних аукціонів, у тому числі з продажу землі сільськогосподарського призначення.