Формування ринку землі в Україні та старт торгів с/г угіддями

Всі новини
12 жовт. 2021
Теги:

Формування земельного ринку та його функціонування в Україні

Формування ринку землі в Україні та організація ефективного сільського господарства передбачає дозвіл на вільний обіг аграрних угідь. Тому скасування мораторію на сільськогосподарські ділянки є єдиним вірним рішенням для стимулювання розвитку агросектору.

Нарешті українці отримали право на розпорядження власністю, адже в нашій державі дозволено реалізацію угідь с/г призначення.

Формування ринку землі в Україні та вплив вільного обігу сільськогосподарських угідь на економіку

Активний етап формування земельного ринку в Україні розпочався у 2019 році, коли було розроблено проект Закону “Про обіг угідь сільськогосподарського призначення”. Цей нормативно-правовий документ передбачає проведення аграрної реформи у два етапи:

  • фізичні особи-українці можуть купити землю вже з 01 липня поточного року у розмірі не більше 100 га;
  • юридичні особи отримають право участі в аукціонах у 2024 році, з граничною межею на власність у 10 000 га.

Також Закон №2178-10 передбачає надання переважного права на купівлю землі орендарям, які працюють на угіддях з 2010 року, а також власникам ліцензій на видобуток корисних копалин загальнодержавного значення. При цьому мінімальна вартість ділянки не може бути меншою за її нормативну грошову оцінку.

Для прозорого та справедливого функціонування ринку землі було прийнято Закон №2195. Цей нормативно-правовий документ передбачає проведення аукціонів у форматі онлайн.

Експерти відзначають, що у формуванні ринку землі в Україні були зацікавлені прості громадяни та дрібні фермери. А от великі агрофірми стримано сприйняли новину про дозвіл на продаж угідь с/г призначення, адже відтепер значно зросте вартість оренди. У Міністерстві агрополітики також зазначили, що офіційний ринок землі даватиме приріст ВВП України у розмірі 1 - 1,5%.

Для підписання договору щодо купівлі/продажу ділянки сільськогосподарського призначення, необхідні наступні документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • документи, що підтверджують право власності на ділянку;
  • витяг з Держземкадастру;
  • звіт про експертну грошову оцінку ділянки.

З моменту дозволу на вільний обіг угідь с/г призначення вже укладено понад 23,5 тис подібних угод.

Формування земельного ринку в Україні та продаж сільськогосподарських угідь у системі Прозорро.Продажі

Формування земельного ринку в Україні є довготривалим процесом. Однак вже з 01 липня поточного року сільськогосподарські угіддя можна реалізовувати на електронних майданчиках системи Прозорро.Продажі.

Відтепер земельні торги проходять у режимі онлайн. Це означає, що взяти участь в аукціоні можна навіть не виходячи з дому. Для цього достатньо зареєструватися та увійти на один із майданчиків електронної системи Прозорро.Продажі, яка забезпечує відкритість кожного етапу публічних продажів та рівні умови для всіх учасників. Загалом на торгах Prozorro.Sale реалізуються не тільки земельні ресурси, а й інше цінне майно: нерухомість, транспорт, металобрухт та ін.