Функції ринку землі та її продаж на аукціонах Prozorro.Sale

Всі новини
27 трав. 2021
Теги:

Запуск ринку землі і функції торгів с/г ділянками на Прозорро.Продажі

На фоні запуску торгів сільськогосподарськими угіддями варто більш детально розглянути основні функції ринка землі. Як об’єкт господарських і ринкових відносин вона посідає ключове місце не тільки у системі підприємницької діяльності, а й у житті кожного з нас.

Ринок землі і його функції, продаж ділянок на онлайн-торгах

У глобальному значенні земля має найвищу цінність для світової спільноти. Адже саме на суші мешкає населення нашої планети, прямо чи опосередковано вона використовується в кожній сфері бізнесу, з її допомогою людство виготовляє безліч різноманітних товарів та має доступ до усіх благ цивілізації.

Ринок землі – це комплекс суспільних відносин, пов’язаних з передачею права власності на ділянку конкретних розмірів та цільового призначення. До цього моменту в Україні існувала лише його тіньова версія, адже офіційно продаж земельних угідь сільгосппризначення був заборонений. Що, однак, не заважало зацікавленим особам обходити законодавство, оформлюючи такі угоди як «оренду строком на 50 років».

Серед основних функцій ринку землі варто виділити наступні:

  • регулююча – перерозподіл ресурсів у сільському господарстві для оптимального задоволення базових потреб селян;
  • стимулююча – виражається в економічному заохоченні виробників сільськогосподарської продукції, які найбільш раціонально використовують земельні ресурси, за допомогою сучасних науково-технічних досягнень одержують кращий результат;
  • ціноутворення – встановлення кінцевої ціни на конкретну с/г ділянку з урахуванням існуючого попиту та пропозиції;
  • контролююча – ринок автоматично фіксує процес передачі власності землі, а також дозоляє порівнювати очікуваний прибуток із загальним рівнем цін на аналогічні об’єкти;
  • посередника – поєднує фактичні обсяги попиту і пропозиції, допомагаючи власникам і потенційним покупцям знаходити один одного;
  • інформаційна – надає всім учасникам актуальну інформацію стосовно наявного попиту і пропозиції та вартості земельних ділянок, дані про їх розташування тощо.

У більш простому розумінні функції ринка землі зводяться до передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення більш ефективним власникам.

Функції ринку землі, як купити ділянку сільгосппризначення на електронному майданчику Прозоро.Продажі

Враховуючи специфіку даного напрямку, влада повинна ґрунтовно підготуватися до майбутніх торгів. Якщо говорити про ринок землі, функції держави мають бути наступними:

  1. гарантувати його законність;
  2. забезпечити охорону та раціональне використання земельних ресурсів;
  3. подбати про прозорість обігу ділянок с/г призначення;
  4. скласти прогнози майбутніх тенденцій щодо подальшої роботи і розвитку ринку аграрних угідь;
  5. стимулювати чесну конкуренцію.

Вирішити значну частину цих питань допоможуть електронні торги Prozorro.Sale. Вже зараз на спеціальних майданчиках, підключених до бази аукціонів, можна купити землю сільськогосподарського призначення. Поки що її реалізовують в категорії «Майно банкрутів». Однак ми сподіваємось, що влада використає цей механізм для продажу та здачі в оренду державних і приватних земельних ділянок.