Голосування за ринок землі, її реалізація на Прозорро.Продажі

Всі новини
12 трав. 2021
Теги:

Підсумки голосування за ринок землі, купити с/г ділянку на онлайн-торгах

Голосування за ринок землі – важливий крок, на який наважився уряд. Новообрані депутати ухвалили рішення, яке відверто саботували їх попередники. Не спекулювати питанням продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а дозволити українцям розпоряджатися майном на власний розсуд, без жодних обмежень та штучних перешкод.

Як відбувалося голосування за ринок землі

Навесні 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав резонансний закон «Про умови обігу земель сільгосппризначення». Голосування за ринок землі відбулося у Верховній Раді 31 березня – свій голос за законопроект №2178-10 віддали 259 народних обранців (мінімально необхідна кількість – 226).

Відтак вже з 01 липня 2021 р. в Україні запрацює повноцінний ринок землі, голосування за який вивело вітчизняну економіку на якісно новий рівень. Скасування багаторічного мораторію стало насправді грандіозною подією. Українці отримали затверджене законодавче поле, яке дозволяє виконувати комерційні операції і забезпечить вільний ринковий обіг сільськогосподарських угідь.

Так, згідно зі змінами у законодавстві, вже влітку громадяни України зможуть цілком легально купувати земельні ділянки – за умови, що їх загальна площа не перевищує 100 га. Ще через 2,5 роки – з 01 січня 2024 р. – придбати землю сільгосппризначення зможуть приватні компанії (якщо вони належать українцям). Її максимальна площа у цьому разі становитиме 10 000 га.

Спочатку голосування за ринок землі не передбачало реалізацію угідь, що належать державі або перебувають у комунальній власності. Мова швидше йшла про надання власникам паїв права продати їх, а також надавати в тимчасове користування за справді конкурентною, ринковою ціною. Однак просто зараз депутати розглядають новий законопроект №2195, згідно з яким орендувати або купити землю с/г призначення усі бажаючі зможуть на сучасних електронних аукціонах. Він також передбачає здачу в оренду державних угідь, сумарна площа яких наразі становить 10,4 млн. га.

Голосування за ринок землі та її продаж на майданчиках Прозорро.Продажі

Проводячи голосування за ринок землі, влада мала ясно усвідомлювати, що прозорість та неухильне дотримання усіх встановлених законодавством вимог має стати його невід’ємною частиною. А ідеальним інструментом для цього будуть електронні аукціони Prozorro.Sale.

У 2016 році інноваційний ІТ-стартап спричинив справжню революцію у сфері володіння та управління державними і комунальними активами. Безсумнівна перевага торгів, що проводяться на акредитованих онлайн-платформах – простота, зручність та відсутність будь-якого стороннього впливу. У аукціоні з продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення перемагає учасник, який зробив найбільшу ставку, а не просто «зміг домовитися з потрібними людьми».

Голосування за ринок землі відкрило нові можливості для приватних землевласників, інвесторів та невеликих фермерських господарств. Однак вже зараз купити прибуткову земельну ділянку ви зможете, переглянувши лоти з категорії «Майно банкрутів».