Коли в Україні буде ринок землі, її реалізація на Prozorro.Sale

Всі новини
04 черв. 2021
Теги:

Ринок землі в Україні та коли почнуть земельні торги на Прозоро.Продажі

Відповідаючи на питання, коли в Україні буде ринок землі, ми нарешті можемо назвати конкретну дату. Очікується, що повноцінні торги земельними ділянками розпочнуться вже в середині літа. Адже 01 липня 2021 р. в дію вступає новий закон «Про обіг угідь сільськогосподарського призначення». Він скасовує багаторічний мораторій та дозволяє звичайним громадянам вільно розпоряджатися своїми активами.

Коли в Україні буде ринок землі – актуальний прогноз вітчизняних експертів

Роками власники паїв, окремі фермери та великі гравці сфери сільськогосподарського виробництва чекали від влади рішучих кроків. Адже раціональне вирішення питання, коли в Україні буде ринок землі, безпосередньо стосується щонайменше 7 млн. громадян. Як дрібних землевласників, так і підприємців, що орендують земельні ділянки для ведення власного фермерського господарства.

Запуск торгів угіддями сільськогосподарського призначення – дійсно визначний момент для нашої держави. Тепер, коли в Україні буде ринок землі, власники сільгосп ділянок зможуть їх легально реалізовувати, а не лише передавати у спадщину. В свою чергу, агровиробники нарешті перейдуть від обмеженої господарської діяльності до повноцінного хазяйнування на своїх ділянках.

Відстрочка зумовлена бажанням ретельно підготуватися до кардинальних змін у всьому агропромисловому комплексі. За останній рік було здійснено ряд важливих кроків для продовження земельної реформи. Зокрема, уряд затвердив наступні нормативно-правові акти:

  1. «Про національну інфраструктуру геопросторових даних»;
  2. «Про планування використання земель»;
  3. «Про створення Державного аграрного реєстру».

Коли в Україні буде ринок землі та чи продаватимуть її на Прозоро.Продажі?

Згідно соціологічних опитувань, продати свій пай, коли в Україні буде ринок землі, готові лише 3% власників. Ще 10% - а це 700 тис. українців – підуть на цей крок не раніше, ніж остаточно стануть відомі умови реалізації та вартість земельних ділянок. З іншого боку, попит на майбутньому ринку вже зараз значно перевищує пропозицію. Тож навіть при невеликій кількості продавців очікуваний прибуток у перший рік проведення торгів може скласти 1 млрд. грн.

Та важлива не лише кількість укладених угод, а й їх безпечність. Більшість землевласників готові змінити свою позицію – коли ринок землі в Україні буде прозорим, вільним від корупції та тіньових договорняків. Досягти цього допоможуть електронні аукціони Прозорро.Продажі, завдяки яким вже реалізовано тисячі різноманітних державних, комунальних і приватних активів.


Перейшовши за посиланням та зареєструвавшись на акредитованому майданчику, ви отримаєте доступ до сотень аукціонів з продажу та здачі в оренду нерухомості, транспортних засобів, земельних ділянок, промислового обладнання. Слідкувати за торгами можна у режимі реального часу. Усі дані про учасників зручно перевіряти не тільки контролюючим органам, а й громадським організаціям та незалежним спостерігачам.