Купити землю на аукціоні стало можливим в Україні

Всі новини
19 серп. 2021
Теги:

Купити земельну ділянку на аукціоні за онлайн-процедурою

З початку липня 2021 року в українських фермерів з’явилася можливість купити землю на аукціоні. З цього моменту Закон № 2178-10 про обіг ділянок с/г призначення остаточно вступив у дію, скасувавши скандальний мораторій. Перед землевласниками відкриваються нові перспективи. Одна із них стосується використання землі для оформлення кредиту, друга – отримання додаткових коштів від продажу аграрних угідь. Також вони зможуть вільно обмінювати свої ділянки.

Купити земельну ділянку на аукціоні в Україні за чесними правилами

Уряд України на додачу до основного Закону «Про обіг землі» ухвалив ще кілька важливих законопроектів про передачу с/г ділянок на баланс ОТГ та проведення торгів угіддями в електронному форматі. Такі заходи допоможуть сформувати дійсно прозорий земельний ринок, який буде працювати ефективно. Поступово йтиме доповнення цих нормативно-правових актів, які регламентують правила роботи учасників земельних відносин.

Незважаючи на те, що українці тепер можуть офіційно купити землю через аукціон, багато аграріїв досі виступають проти продажу землі, хоча їх запуск має суттєві переваги. У фермерів виникають наступні питання:

  • у чому полягатиме робота українського ринку землі?
  • за якою процедурою найзручніше продавати чи купувати ділянки сільгосппризначення?
  • як стати учасником аукціонів по землі в системі Прозорро.Продажі?
  • яка ціна 1 га аграрних угідь буде в найближчому майбутньому?
  • чи будуть інвестиції в український чорнозем по-справжньому вигідними?

З усього земельного фонду в Україні налічується близько 43 млн. га земель, призначених для сільськогосподарського виробництва. Майже на всі з них роками був накладений мораторій на продаж. Понад 27 млн. га становлять приватні паї, які колись були передані у власність колишнім працівникам колгоспів. Щодо цих ділянок і велася мова з початку земельної реформи. Однак у 2021 році були внесені важливі корективи, і Верховна Рада проголосувала також за реалізацію державних та комунальних угідь. Проходитиме вона шляхом електронних аукціонів у системі Прозорро.Продажі.

Купити землю через аукціон на майданчиках системи Прозорро.Продажі

Для того, щоб купити земельну ділянку на аукціоні, потрібно виконати кілька простих дій:

  • обрати один з електронних майданчиків, який є офіційним представником ДП «Прозорро.Продажі»;
  • пройти реєстрацію на ньому;
  • обрати вигідний лот за допомогою параметрів пошуку;
  • подати анонімну цінову пропозицію на нього;
  • у визначений день стати переможцем торгів.

Абсолютна публічність системи Prozorro.Sale є її беззаперечною перевагою. Відкритість усіх даних, які пов’язані із реалізацією земельних ділянок сільськогосподарського призначення, забезпечують чесні та об’єктивні результати аукціонів. Сотні різноманітних державних і комунальних активів були реалізовані на спеціальних майданчиках за останні 5 років. Дохід до бюджетів різних рівнів перевищив 52 млрд. грн.

Отримати цінні об’єкти на вигідних умовах легко, долучившись до системи Прозорро.Продажі!