Купівля-продаж землі на аукціонах Прозорро.Продажі

Всі новини
08 груд. 2021
Теги:

Купівля-продаж землі в Україні – особливості нової процедури

У зв’язку з відкриттям ринку купівля-продаж землі в Україні з кожним днем приваблює все більше інвесторів. У системі Прозорро.Продажі проходить реалізація ділянок різного цільового призначення – сільськогосподарських, під житлову та громадську забудову, рекреаційні, водного і лісового фонду та ін. Участь в аукціонах стане для вас доступною після реєстрації на офіційному майданчику.

Як здійснюється купівля-продаж землі в Україні, згідно з новим законодавством

Нещодавно в нашій країні відбулася по-справжньому історична подія – відкриття земельного ринку. Раніше діяльність інвесторів блокувалася скандальним мораторієм. Тепер підприємці зацікавлені, щоб обіг ділянок відбувався чесно та справедливо.

Українці, які володіють паями, тепер безперешкодно можуть продати їх за вигідною ціною. А представники приватного бізнесу можуть придбати їх для ведення фермерського господарства. Також у них з’явилася можливість стати власником ділянки для забудови або для інших цілей.

І все ж аграрні угіддя є найпопулярнішим лотом на електронних аукціонах системи Прозорро.Продажі. Реалізація таких активів стартувала з 01 липня 2021 року. Підписати договір купівлі-продажу землі можуть поки що лише фізичні особи, які є українцями, і допустима площа для них не має перевищувати 100 га. Приватні компанії стануть учасниками земельних торгів із 2024 року. Гранична площа, яка може перебувати у власності цієї категорії осіб, становить 10 000 га.

Також у законодавстві є чіткий перелік осіб, які не можуть стати учасниками земельного ринку в Україні:

  • громадяни країни-агресора;
  • особи, які брали участь у терористичних організаціях;
  • іноземці та компанії, які їм належать;
  • вхожі до санкційного списку.

При огляді лота із земельною ділянкою потенційний покупець неодмінно звертає увагу на її вартість. Вона залежить від низки факторів:

  • якості ґрунту, яка безпосередньо впливає на продуктивність землі, а отже, і на прибуток її власника (коли йдеться про аграрні угіддя);
  • рівня інфраструктури (наявність транспортного сполучення, зручність розташування);
  • площі.

Договір купівлі-продажу землі тепер укладається через Prozorro.Sale

Укладати договори купівлі-продажу землі найкраще через електронні аукціони на майданчиках Прозорро.Продажі, які гарантують повну відкритість процедури. Земельні торги у такому форматі не допускають корупційних махінацій чи дискримінації покупців. Усе проходить абсолютно чесно і під контролем спеціальних органів. Навіть звичайні громадяни можуть слідкувати за ходом аукціону в реальному часі.

Також завдяки системі Прозорро.Продажі потенційні інвестори швидше знаходять необхідні об’єкти і створюють конкуренцію на ринку. А організатори торгів не витрачають кошти і час на рекламу та пошук потенційних покупців.

Пропонуємо зареєструватися на майданчику Prozorro.Sale, щоб мати доступ до участі в аукціонах та позмагатися за кращі лоти з продажу або оренди земельних ділянок для реалізації ваших цілей.