Купівля землі на аукціоні за відкритою онлайн-процедурою

Всі новини
19 серп. 2021
Теги:

Купівля землі через аукціон в Україні – як взяти участь у торгах

З 01 липня 2021 року стала доступна купівля землі на аукціоні в системі Прозорро.Продажі. Однак придбати її поки що можуть лише громадяни України. Запуск земельного ринку став по-справжньому історичною подією, до якої наша країна йшла останні двадцять років. І хоча земельна реформа наразі не має стовідсоткової підтримки населення, експерти прогнозують у найближчому майбутньому економічне зростання і збільшення інвестицій в український агросектор.

Купівля землі на аукціоні уже доступна в режимі онлайн

Заборона на реалізацію землі сільгосппризначення стосувалася насамперед селян, які є власниками паїв. А таких налічується близько 7 мільйонів. Вони могли заробляти на своїх активах лише одним шляхом – надавати їх у тимчасове користування за мізерну плату. А такий унікальний ресурс, як земля, суттєво впав у ціні через те, що він не використовувався, як товар, отже, не був в обігу.

Наслідками такої ситуації стало формування нелегального (тіньового) ринку землі. Деякі нечесні особи знаходили лазівки в законодавстві і здавали ділянки в оренду на 50 років, тобто фактично віддавали їх назавжди. Подібні операції стали легальними та прибутковими для Держбюджету завдяки офіційному запуску відкритих торгів землею. Тепер власність пайовиків може бути реалізована за реальною ринковою ціною. А отриманий дохід стане частиною вітчизняної економіки.

Уряд продовжує земельну реформу, запроваджуючи ще кілька нових Законів, що стосуються роботи нового ринку. Вони дозволять уникнути утворення аграрних монополій. Важливим законопроектом є той, який передбачає проведення купівлі землі на аукціонах, що проходять у системі Прозорро.Продажі. Вони почалися з 01 липня 2021 року для фізичних осіб. Сумарна площа ділянок, які можна придбати в одні руки, не має перевищувати 100 га. А через 2,5 роки участь у торгах землею буде доступна і для юридичних осіб. Для них максимальна площа ділянок становить 10 000 га.

Налаштування проти реалізації вітчизняних земельних активів більшої частини українців пов’язана також із небажанням віддавати їх в руки іноземців. Однак влада дала обіцянку, що громадяни зможуть висловити свою думку з цього приводу на національному референдумі.

Купівля землі через аукціон на майданчиках системи Прозорро.Продажі

Уже 5 років продаж житлової та комерційної нерухомості, транспорту, земельних с/г ділянок, лісоматеріалів, майна банкрутів та інших об’єктів відбувається за чесними правилами в електронній системі Prozorro.Sale. Переможцем торгів може стати лише той учасник, який зробив найбільшу ставку. Зокрема купівля землі через аукціон проходить таким чином, що жодні «договорняки» та хабарі не допоможуть отримати бажане.

Лише чесна боротьба за вигідний лот та прозорі відносини між учасниками, які контролюються відповідними органами та просто громадянами. Вони можуть переглядати торги в режимі реального часу. Долучайтеся до відкритих аукціонів у системі Прозорро.Продажі з реалізації аграрних угідь та отримуйте найкращі ділянки за вигідними цінами.