Оренда землі в Києві через Prozorro.Sale

Всі новини
25 бер. 2022
Теги:

У Києві оренда землі проходить на електронних торгах

Нещодавні рішення, які були прийняті в Україні в межах земельної реформи, покликані зробити оренду землі в Києві та інших містах нашої держави повністю відкритою, а отже, справедливою. Досягти цієї мети неважко, використовуючи електронну систему Прозорро.Продажі. На її офіційних онлайн-майданчиках уже понад 5 років проходить реалізація найрізноманітніших активів державної, комунальної, а іноді й приватної власності.

Оренда землі в Києві через офіційні акредитовані майданчики

Ринок землі в Україні завжди був багатостраждальним питанням. Це стосувалося і мораторію на продаж аграрних угідь, і проблем з прозорою орендою ділянок різного цільового призначення. Їх розв’язання відтягувалося не один десяток років.

Українські чиновники в різні роки боролися за сфери впливу та рейтинги. для них відкриття земельного ринку і тим більше прозоре його функціонування не було вигідним. Саме тому в їхніх промовах часто звучали слова про неможливість та непотрібність вільного обігу земель. Багато громадян досить легко ставали жертвами таких маніпуляцій через відсутність коректної інформаційної політики.

Однак, незважаючи на всі ці перепони, радикальні зміни все ж відбулися в 2021 році. Для початку уряд скасував заборону на торги угіддями сільськогосподарського призначення (приватні паї), а пізніше інші ділянки (державні та комунальні) теж стали частиною ринку. Їх можна як купити, так і орендувати. Варто пам’ятати, що не підлягають продажу державні та комунальні аграрні землі.

Початок функціонування земельного ринку - це лише перший крок у реформі, яка розпочалася навесні 2020 року. Наступний етап, який вже активно діє, - це налагодження чесного механізму реалізації ділянок. Україна вже має дієвий інструмент для цього - публічну онлайн-систему Прозорро.Продажі. На її майданчиках уже активно проходять електронні аукціони з продажу та оренди землі в Києві та по всіх населених пунктах нашої держави.

Як відбувається оренда землі в Києві з використання е-аукціонів

Система торгів Prozorro.Продажі є повністю відкритою для громадськості та автоматизованою. Створена вона була у 2016 році для протидії корупційним зловживанням в Україні. Завдяки їй реалізація майна різних форм власності стала більш прозорою та ефективною.

Загалом система складається з двох рівнів: бази даних про всі торги та їх учасників, а також акредитованих майданчиків, на яких проходять аукціони. Саме останні і відповідають за зв’язок між продавцем та покупцем.

Уже зараз ви можете взяти в оренду землю в Києві чи будь-якому іншому місті України через один із майданчиків Прозорро.Продажі. Потрібно лише попередньо зареєструватися на ньому та подати заявку на участь у торгах. Не забувайте при цьому про реєстраційний та гарантійний внески. А також про те, що у разі потреби ви можете зв’язатися з менеджерами майданчика та отримати вичерпну консультацію по вашому питанню.

Такий принцип роботи за 5 років неодноразово доводив свою ефективність. Тож долучайтеся і ви до прозорих аукціонів!