Орендувати землю в держави через аукціони Prozorro.Sale

Всі новини
05 квіт. 2022
Теги:

Оренда землі державної власності через е-майданчики

Завдяки змінам у законодавстві орендувати землю в держави стало надзвичайно просто. Основна особливість оновлених торгів - електронний формат. Відтепер для участі в аукціоні достатньо зареєструватися на одному з 40-ка акредитованих майданчиків системи Прозорро.Продажі.

Оренда землі державної власності - як взяти участь у торгах

Під орендою землі слід розуміти тимчасове (встановлене на певний строк) та платне володіння ділянкою. Сьогодні така форма власності угіддям є досить популярною, адже відкриває перед інвестором можливість зміни однієї ділянки на іншу, більш продуктивну. Крім цього, оренда, у порівнянні з купівлею, має низку інших переваг:

  • більша кількість пропозицій на ринку;
  • досить невеликі капіталовкладення;
  • можливість отримувати прибуток з першого року використання ділянки;
  • проста процедура оформлення документів;
  • можливість зміни ділянки після завершення відповідного договору.

Через електронні торги, що проходять на майданчиках системи Прозорро.Продажі, інвестори можуть взяти в оренду землю в держави або фізичних осіб. Щоправда, якщо перша категорія має здаватися в тимчасове користування виключно через електронні торги, то приватні ділянки реалізуються в такий спосіб за бажанням власника.

Сьогодні для оренди доступні ділянки різного цільового призначення. За цим критерієм їх можна поділити на декілька основних категорій: сільськогосподарські, під забудову, водного фонду, рекреаційно-оздоровчі, промисловості, транспорту, енергетики, оборони та зв’язку тощо. Найбільший попит в Україні мають перші дві групи угідь.

Оренда землі у держави в Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та інших містах України в усі часи була пов’язана з величезною кількістю інтриг та корупційних скандалів. Річ у тому, що досить часто недобросовісні чиновники, маючи доступ до таких угідь, віддавали їх в тимчасове використання своїм партнерам по бізнесу або просто друзям за значно нижчою вартістю за ринкову. Від цього страждав в першу чергу бюджет, який зазнавав колосальних збитків, а також чесні підприємці, які фактично були позбавлені можливості орендувати угіддя.

Однак відтепер завдяки рішенню про адміністратора земельних торгів, яким є ДП “Прозорро.Продажі”, усі інвестори знаходяться в рівних умовах. Зараз корисні зв’язки не мають ніякого значення та не впливають на кінцевий результат аукціону.

Орендувати землю в держави можна через майданчики системи Прозорро.Продажі

Сьогодні стати повноцінним учасником земельного ринку дуже просто. Для участі в торгах з оренди землі державної власності достатньо бути клієнтом одного з акредитованих майданчиків системи Прозорро.Продажі. Після реєстрації на будь-якій з офіційних платформ вам потрібно виконати наступний алгоритм:

  • обрати найцікавіший лот;
  • подати заявку на участь в торгах та надати необхідні документи;
  • сплатити обов’язкові внески;
  • зробити власну цінову пропозицію.

Щодо вибору переможця, то він відбувається автоматично - система сама обирає його за найвищою ставкою.

Реєструйтеся на майданчику, розробляйте власну переможну стратегію та вигравайте в аукціоні