Особливості ринку землі в Україні – реформування агросектору

Всі новини
28 трав. 2021
Теги:

Земельний ринок і його особливості – аукціони розпочнуться уже незабаром

Подія, яка сталася 31 березня минулого року, ознаменувала новий виток в українській економіці. В цей день було ухвалено законопроект про обіг сільгоспугідь. Нарешті в Україні запрацює ринок землі, з особливостями якого ми ознайомимося далі.

Вітчизняні та міжнародні експерти визнали це рішення влади надзвичайно прогресивним. У світі залишилося не так багато країн, у яких продаж землі сільськогосподарського призначення досі перебуває під забороною. У цьому списку Куба, Білорусь, Північна Корея, Венесуела.

Ринок землі і його особливості в Україні сьогодні

Не всі українці позитивно зустріли земельну реформу. Деякі землевласники переймаються тим, що стратегічно важливий ресурс розійдеться по руках можновладців та багатих іноземців. Чесний ринок вдасться побудувати за умови відкритості торгів. Забезпечити її зможе електронна система Прозорро.Продажі.

Не зважаючи на численні провокації, мораторій на продаж с/г землі все ж було скасовано. А це означає, що уже з 01 липня 2021 року ринок буде відкрито для фізичних осіб, які зможуть реалізувати та купувати ділянки площею до 100 га.

Особливості функціонування ринку землі сьогодні передбачають наступні зміни:

  • учасниками аукціонів можуть стати лише громадяни України або вітчизняні державні та приватні організації. Питання щодо продажів іноземцям буде вирішено на найближчому референдумі;
  • юридичні особи зможуть отримати право власності на угіддя лише із 2024 року, а дозволена площа однієї ділянки буде досягати 10 000 га;
  • поки що аграрії реалізовуватимуть землю лише для фізичних осіб, і першочергове право в цьому дається чинним орендарям.

Однак на цьому уряд не обмежується і уже зараз розробляє нормативно-правову базу, яка регулюватиме продаж земельних ділянок. Новий законопроект передбачає проведення цієї процедури виключно через електронні торги. На них навіть будуть виставлені лоти державних чи комунальних угідь, однак їх можна буде лише орендувати. А землевласники зможуть реалізувати паї у системі Прозорро.Продажі без жодних обмежень.

Земельний ринок і особливості реалізації аграрних угідь

Рішення, що передбачає початок роботи ринку землі в електронній системі Прозорро.Продажі, стане економічно виправданим. Вона стане дієвим, а головне об’єктивним інструментом, який забезпечить повністю відкриту реалізацію стратегічного ресурсу.

Учасники аукціонів, які попередньо зареєструвалися на офіційних майданчиках, мають доступ до лотів із державним та комунальним майном. Ставки приймаються системою анонімно, а переможець визначається автоматично за результатами торгів. Отже, на підсумки електронних аукціонів ніхто не може повпливати. Вони є абсолютно неупередженими та не допускають корупції.

Зареєструвавшись на одній з акредитованих платформ, ви зможете слідкувати за новинами ринку землі і особливостями його розвитку в подальшому, отримати кваліфіковану допомогу від працівників майданчика та обрати найвигідніший для вас лот.