Останні новини про ринок землі в Україні – реформування агросектору

Всі новини
08 черв. 2021
Теги:

Новини ринку землі – аукціони з її продажу розпочнуться уже незабаром

Останні новини про ринок землі в Україні повідомляють, що ми зможемо порівнятися з темпами розвитку агросектору країн Європи лише після надання громадянам прав на розпорядження с/г ділянками. Наші західні партнери уже давно проводять торги угіддями. А країни, де відсутній ринок землі, можна перерахувати на пальцях. Вихід України на міжнародну арену в аграрній сфері покращить наш імідж та надасть перевагу серед світової спільноти.

Новини про земельний ринок в Україні – коли чекати відкриття

У липні поточного ринку нарешті почнуться перші продажі аграрних угідь для фізичних осіб. Це означає, що стартує розвиток українського земельного ринку. Нарешті під кінець третього десятиліття незалежності влада скасувала мораторій та розпочала реформування аграрного сектору.

Серед новин ринку землі заява Міністра агрополітики Романа Лещенка про завершення довготривалого процесу реорганізації правового та економічного аспекту земельних відносин. Він наголосив на тому, що землевласники повинні вільно користуватися та розпоряджатися угіддями сільськогосподарського призначення. Саме тому робота повноцінного та цивілізованого ринку почнеться уже незабаром – з 01 липня 2021 року.

Однак досі залишаються невирішеними деякі питання: завершення децентралізації, надання реальних повноважень місцевим громадам та передача під їхню владу земель сільськогосподарського призначення, а також забезпечення прозорості та законності реалізації ділянок. Останню можна вирішити за допомогою відкритих онлайн-аукціонів у системі Прозорро.Продажі.

Створена вона була у 2016 році як високотехнологічний стартап, який ліквідовує корупційні схеми на різних рівнях української економіки. Використовуючи акредитовані майданчики, підприємці купують різноманітні державні, комунальні та приватні об’єкти. Усе це відбувається публічно, без звичних для хабарників «договорняків» та «відкатів». Одержані кошти надходять прямо до бюджетів різних рівнів, а не переполовинюються в кишені високопосадовців.

Новини ринку землі – як проходитимуть продажі сільгосп угідь

Новини ринку землі: уряд перейшов до розгляду законопроекту про продаж ділянок сільгосппризначення на електронних торгах у системі Prozorro.Sale. І планує через цю ж процедуру здавати державні чи комунальні угіддя в оренду. Таким чином у власників буде можливість реалізації свого майна відкрито та на конкурентній основі.

У системі електронних торгів наразі вже проведено 367 тисяч онлайн-аукціонів, до яких долучилося понад 32 тисячі учасників. А загальний дохід від них до Держбюджету за 4,5 роки складає 37,5 млрд. грн. Такі цифри вкотре доводять ефективність публічних продажів та довіру до них населення.

А охочі придбати земельну ділянку, пройшовши просту процедуру реєстрації, отримають доступ до торгів сільськогосподарськими угіддями. Долучайтеся і ви до їх числа через один з офіційних майданчиків системи електронних торгів Прозорро.Продажі.