Попит і пропозиція на ринку землі, її продаж на Прозоро.Продажі

Всі новини
26 трав. 2021
Теги:

Прогноз щодо ринку землі та попиту і пропозиції на торгах Prozorro.Sale

Обсяги очікуваного попиту і пропозиції на ринку землі, який в Україні запрацює вже з 01 липня 2021 року – нагальне питання, що хвилює потенційних покупців та землевласників. Яким буде баланс основних економічних показників? Чи зможе обмежена пропозиція задовольнити наявний на ринку попит? У цьому матеріалі ми зібрали думки і висновки провідних економістів та фахівців галузі.

Аналіз вітчизняного ринку землі та особливості попиту і пропозиції під час продажу с/г ділянок

З багатьох точок зору земля є достатньо специфічним господарським ресурсом. Цінність сільськогосподарських угідь зростає пропорційно до збільшення попиту на виготовлену з її допомогою с/г продукцію. Також на ринку землі попит і пропозиція варіюються з урахуванням певних особливостей цього невід’ємного фактору сільськогосподарського виробництва, а саме її обмеженості та невідновлюваності.

На жаль, ми ніяк не можемо збільшити вже існуючі обсяги аграрних угідь, що робить саме пропозицію суворо лімітованою. У цих умовах вона не зросте навіть при суттєвому підвищенню ціни. Для визначення останньої варто проаналізувати не лише можливу пропозицію, а і попит на ринку землі – саме йому тут відводиться активна роль.

Просто зараз вітчизняні аналітики намагаються скласти реалістичні прогнози щодо того, які обсяги земельних угідь будуть готові виставити на продаж їх власники вже цього року. Та скільки потенційних покупців витримає новостворений ринок землі, дисбаланс попиту і пропозиції на якому може спричинити суттєве зниження цін на земельні ділянки сільгосппризначення.

Якщо говорити про європейські країни, де операції з купівлі-продажу с/г угідь легалізовані давно, то на ринок там виставляється не більше 3% від загальної площі земель, які перебувають у приватній власності. Тож не важко спрогнозувати, що в Україні на початковому етапі становлення земельних відносин цей показник не перевищить 1 мільйона гектар.

Специфіка ринку землі та попиту і пропозиції на аукціонах Прозоро.Продажі

Причини, з яких люди вирішують виставити на продаж свої земельні ділянки, можуть бути дуже різними. Закінчення терміну дії договору оренди, переїзд, потреба в значних фінансових коштах тощо. Водночас є чимало осіб, які хочуть відкрити власний бізнес та вкласти капітал у обробіток сільгосп угідь. Поєднати зацікавлені сторони допоможуть електронні торги Prozorro.Sale. Саме тут у найближчому майбутньому усі бажаючі зможуть купувати, продавати або брати в оренду найприбутковіші ділянки землі сільгосппризначення – повністю відкрито, без жодних хабарів та відкатів.

Деякі експерти висловлюють цілком обґрунтовані побоювання стосовно дисбалансу зависокої пропозиції і низького попиту на ринку землі. Тож для встановлення прийнятної рівноваги має пройти деякий час. Окрім цього, сам процес реалізації та здачі в оренду ділянок с/г землі повинен відбуватися публічно, з дотриманням усіх встановлених законодавством вимог.


Зареєструвавшись на одному з майданчиків, акредитованих для роботи з системою Прозорро.Продажі, ви просто зараз зможете придбати ділянку землі сільгосппризначення. Такі торги проводяться в рамках реалізації майна банків-банкрутів.