Порядок проведення аукціону на право оренди землі

Всі новини
20 серп. 2021
Теги:

Як проходить аукціон на оренду землі на майданчиках Prozorro.Sale

У зв’язку із початком офіційної роботи ринку землі змінюється порядок проведення аукціону по оренді землі. За якою процедурою буде відбуватися продаж аграрних угідь, хто матиме право брати участь у торгах, чи не обгорне вітчизняний агросектор корупційна павутина? Якими думками з цього приводу діляться провідні експерти біржових операцій?

Оновлений порядок проведення аукціону на право оренди землі

Питання мораторію на купівлю землі с/г призначення довгий час було відкритим, а переговори не приводили до жодних наслідків. Як результат 20 років заборони на торги аграрними угіддями. Однак остаточне рішення щодо того, за якими правилами проводитиметься аукціон по оренді земельних ділянок, сформувалося лише нещодавно.

За останні роки наша країна зробила значні кроки до розвитку ІТ-технологій. Більшість біржових операцій проходять уже не «з-під молотка», а онлайн, відкриваючи цим доступ до торгів більшій кількості осіб. Тепер не потрібно кудись їхати чи проходити купу бюрократичних процедур та інстанцій. Важлива лише наявність комп’ютера з хорошим Інтернетом.

Слідом за основним Законом № 2178-10, що ознаменував початок земельної реформи і дозволив реалізацію ділянок сільськогосподарського призначення, владою було прийнято ще кілька не менш важливих законопроектів. Один із них передає державні аграрні угіддя у власність об’єднаних громад, а інший передбачає проведення комерційних операцій із землею на електронних аукціонах, зокрема через систему Прозорро.Продажі.

Цей високотехнологічний модуль створений однойменним державним підприємством. Працюючи із 2016 року, він зарекомендував себе як надійна та ефективна платформа для продажу різноманітних активів комунальної, приватної та державної форм власності.

Торги с/г землею в системі Прозорро.Продажі відбуваються в реальному часі онлайн. Їх організацією займаються спеціальні майданчики з відповідним рівнем акредитації. З 01 липня 2021 року лише фізичні особи мають змогу купувати аграрні угіддя. Приватні компанії стануть законними учасниками ринку з січня 2024 року.

Як виграти аукціон на оренду землі в системі Прозорро.Продажі

Як проходить аукціон на оренду землі? Охочі придбати цінний ресурс реєструються в електронній торговій системі через один з офіційних майданчиків. Далі сплачують внески (реєстраційний і гарантійний) і подають свою цінову пропозицію. Аукціон проходить у три раунди. Усе відбувається анонімно, тож домовитися з потрібними людьми просто неможливо. Переможцем стає учасник із найбільшою ставкою. Його визначення відбувається системою автоматично. Наступним етапом є укладання договору, який затверджується КЕП.

Розширюйте свій аграрний бізнес чи відкривайте нову справу на чесних умовах за справедливими ринковими цінами. Інвестуйте кошти в аграрну сферу через систему Прозорро.Продажі. Ставайте клієнтом одного з майданчиків та беріть участь у відкритих аукціонах з продажу землі сільгосппризначення!