Порядок проведення торгів земельними ділянками за новими правилами

Всі новини
13 жовт. 2021
Теги:

Проведення торгів на земельні ділянки у форматі онлайн

В Україні офіційно відкрито ринок сільськогосподарських угідь, тому все більше громадян цікавиться правилами проведення торгів земельними ділянками. І це логічно, адже протягом останніх 30 років українці могли лише здавати свої наділи в оренду, без права продажу. Відтепер для них відкриваються нові можливості.

Вигідно купити с/г ділянку, уникнувши несправедливого вибору переможця, можна на майданчиках системи Прозорро.Продажі.

Порядок проведення торгів земельними ділянками в системі Прозорро.Продажі

Влітку 2021 року Президентом був підписаний Закон “Про реалізацію державних та комунальних угідь на електронних аукціонах”. Цей нормативно-правовий акт змінює порядок проведення торгів земельними ділянками. Вже з 01 липня цього року в Україні дозволено продаж с/г угідь приватної власності. Державні та комунальні землі можна лише орендувати. Проходять аукціони в системі Прозорро.Продажі.

Вищезгаданий закон містить ряд положень щодо проведення торгів на земельні ділянки:

  • усі операції аукціонів проходять у режимі онлайн з використанням спеціалізованої електронної системи Прозорро.Продажі;
  • учасниками торгів можуть стати як фізичні, так і юридичні особи-українці;
  • для участі в аукціоні необхідно зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків системи Prozorro.Sale та сплатити реєстраційний і гарантійний внески - для прикладу, розмір останнього в публічних земельних продажах складає 30% від початкової вартості або стартового розміру річної оренди.

Раніше, навесні 2020 року, був прийнятий Закон №2178-10, який містить ряд обмежень щодо права участі в торгах. Цей нормативно-правовий документ встановлює, що учасниками аукціонів по землі не можуть бути:

  • громадяни країни-агресора;
  • іноземці (однак у положеннях Закону “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” передбачено проведення загальнонаціонального референдуму щодо вирішення цього питання);
  • учасники терористичних організацій;
  • особи з санкційного списку.

Загалом у системі Прозорро.Продажі можна купити не тільки паї, а й нерухомість, транспорт, об’єкти спиртової галузі та інше цінне майно.

Як купити земельну ділянку на торгах через майданчики системи Прозорро.Продажі

З моменту відкриття ринку сільськогосподарських угідь пройшло вже три місяці, однак інформація про те, як купити земельну ділянку на торгах є актуальною і сьогодні. Згідно з новими правилами, для участі в аукціоні потрібно зареєструватися та увійти на будь-який акредитований майданчик електронної системи Прозорро.Продажі. Участь у торгах на Prozorro.Sale має ряд переваг, серед яких:

  • відкритість процедури проведення аукціону;
  • рівні права та можливості для кожного учасника;
  • громадський контроль за результатами торгів, які доступні в онлайн-форматі;
  • технічна та юридична підтримка від фахівців.

Стати учасником справедливого ринку землі можна вже сьогодні!