Порядок проведення земельних торгів та особливості аукціонів

Всі новини
08 жовт. 2021
Теги:

Проведення земельних торгів в електронній системі Прозорро.Продажі

Влітку 2021 року Президент підписав Закон №2195, який регулює порядок порядок проведення земельних торгів. Цьогоріч в Україні скасовано дію мораторію на обіг сільськогосподарських угідь. Вже з 01 липня поточного року розпочалися офіційні аукціони з реалізації паїв. Проходять торги в електронному форматі на акредитованих майданчиках системи Прозорро.Продажі, що гарантує повний захист усіх операцій.

Порядок проведення електронних земельних торгів після прийняття Закону №2195

Земельна реформа в Україні розпочалася ще навесні 2020 року. Саме тоді Президент Зеленський підписав Закон №2178-10, який скасував багаторічну дію мораторію, а також дозволив продаж сільськогосподарських угідь. Тобто, відбулося дотримання одного із конституційних прав українців на вільне розпорядження власністю.

Однак не всі громадяни України радісно сприйняли новину про відкриття земельного ринку. Основні побоювання стосувалися справедливості його функціонування та можливості реалізувати сільськогосподарські угіддя на чесних умовах. Тому урядом було вирішено, що проведення земельних торгів відбуватиметься в системі Прозорро.Продажі. На офіційних майданчиках Prozorro.Sale вже протягом п’яти років відбувається руйнування старих корупційних схем з реалізації майна.

Також уряд прийняв ряд обмежень на купівлю земель:

  • не більше 100 га в одні руки можуть купити фізичні особи, які мають право на участь в аукціонах з 01 липня поточного року;
  • 10 000 га - гранична межа на власність угіддями для юридичних осіб, які стануть учасниками торгів з 01 січня 2024 року.

Незважаючи на неоднозначні відгуки українців, відкриття ринку землі має ряд переваг:

  • громадяни України отримали право на розпорядження своїм майном;
  • завдяки вільній реалізації с/г угідь відбудеться зростання ВВП на 1-1,5%;
  • вихід ринку з тіні;
  • надходження додаткових інвестицій в агросектор.

Оновлений порядок проведення електронних земельних торгів передбачає проведення аукціонів в режимі онлайн. Така практика стає все більш популярною не тільки в Україні, а й у всьому світі. Адже відтепер для проведення аукціонів потрібне лише стабільне інтернет-з’єднання. Також неможливо підробити результати торгів, бо переможцем стає учасник, який зробив найвищу ставку.

Земельні торги та порядок їх проведення на офіційних майданчиках системи Прозорро.Продажі

Останні 5 років різноманітні активи державної, комунальної та приватної власності вдало реалізуються через електронну систему Прозорро.Продажі. Загалом за цей час сумарний дохід від публічних продажів у системі Prozorro.Sale складає понад 54 млрд грн.

Незважаючи на те, що офіційні аукціони з реалізації с/г угідь стартували ще 3 місяці тому, українці ще не до кінця розуміють процедуру земельних торгів та порядок їх проведення.

Згідно з офіційною інформацією, усі розрахунки щодо операцій продажу, купівлі та оренди с/г угідь відбуваються виключно у безготівковій формі. Це означає, що бюджети на різних рівнях отримають додаткові надходження.

Для участі в торгах потрібно зареєструватися на одному з майданчиків системи Прозорро.Продажі.