Порядок реалізації арештованого майна - основні особливості

Всі новини
01 лют. 2022
Теги:

Порядок проведення торгів арештованим майном на Prozorro.Sale

Ще у 2016 році в Україні було прийнято “Порядок реалізації арештованого майна”. У цьому нормативно-правовому документі містяться дані щодо умов та строків продажу вилучених державною виконавчою службою активів. Також в Порядку йдеться про те, що до арештованого майна можна віднести будь-які рухомі та нерухомі об’єкти, які конфісковані в боржника за невиконання кредитних або інших зобов’язань.

Вже зовсім скоро аукціони з продажу вилучених активів будуть проходити в електронній торговій системі Прозорро.Продажі. Реєструйтеся на будь-якому з 40-ка акредитованих майданчиків Prozorro.Sale та беріть участь у відкритих торгах.

Порядок реалізації арештованого майна через майданчики Прозорро.Продажі

Сьогодні арештоване майно реалізується через іншу електронну торгову систему. Однак за час свого функціонування вона показала низьку ефективність, що й спонукало парламентарів до прийняття рішення про переведення торгів вилученими активами в систему Прозорро.Продажі.

Ще у 2019 році найвище керівництво держави повідомляло про те, що суспільство все менше довіряє наявним інструментам реалізації різного державного та комунального майна, зокрема й арештованого. Окремою претензією є повна монополізація цього ринку нинішньою електронною системою.

Експерти зазначають, що змінений порядок проведення торгів арештованим майном, що передбачає перехід аукціонів на Прозорро.Продажі, містить низку переваг:

  • відсутність монополізації ринку, адже в системі Prozorro.Sale функціонує понад 40 акредитованих майданчиків;
  • клієнтська база Прозорро.Продажі є величезною, що дозволить підвищити конкуренцію;
  • велика кількість учасників стане причиною значного підвищення початкової вартості кожного лоту, що є позитивним як для держави, адже збільшаться надходження до бюджету, так і для боржника.

Увага суспільства до торгів арештованим майном існує не дарма, адже вищезгаданий ринок в Україні є дійсно величезним. Вже сьогодні його оцінюють в понад 3 млрд грн. При цьому номенклатура вилучених об’єктів також є різноманітною - від предметів повсякденного вжитку до промислових комплексів.

Порядок і строки реалізації арештованого майна через е-майданчики

Чинні парламентарі стверджують, що оновлений порядок та строки реалізації арештованого майна мають кардинально змінити ситуацію в цій сфері. В першу чергу позитивного ефекту допоможе досягти електронна система Прозорро.Продажі, яка функціонує в напрямку реалізації державних та комунальних активів вже понад 5 років.

За цей період на майданчиках Prozorro.Sale проведено 443 тисячі аукціонів, учасниками яких стало майже 50 тис. осіб. Загальний дохід від цих торгів склав понад 60 млрд грн.

Реєструйтеся на будь-якому із 40-ка акредитованих майданчиків, щоб отримати право на участь в аукціонах з продажу різних активів: нерухомості, транспорту, землі, об’єктів спиртової галузі тощо.