Правила проведення торгів арештованим майном на Prozorro.Sale

Всі новини
01 лют. 2022
Теги:

Правила продажу арештованого майна на е-майданчиках

Правила проведення торгів арештованим майном чітко прописані в чинному законодавстві. В основних нормативно-правових документах зазначено, що до вилучених активів належить будь-яка рухома та нерухома власність боржника, що конфіскована державною виконавчою службою в установленому законодавством порядку.

Арештоване майно підлягає подальшій реалізації для покриття боргів. Вже найближчим часом торги вилученими активами будуть проходити на офіційних електронних майданчиках Прозорро.Продажі. Сьогодні таких платформ налічується вже більше 40-ка.

Основні форми й правила реалізації арештованого майна в Україні

Згідно з останніми рішеннями влади, продаж арештованого майна має здійснюватися через Прозорро.Продажі в електронному форматі. Загалом онлайн-аукціони є досить поширеною практикою для більшості країн світу, адже такий спосіб реалізації активів є найефективнішим.

Електронні торги з продажу арештованого майна є вигідними для всіх сторін цього процесу:

  • держава отримує додаткові надходження від кожного проведеного аукціону;
  • електронні торги проходять на підвищення початкової вартості активу, а отже у колишнього його власника з’являється більше шансів на повне погашення боргу.

Раніше правила продажу арештованого майна були мало зрозумілими для суспільства. Реалізація вилучених активів здійснювалася на закритих торгах, доступ до яких мало обмежене коло осіб. При цьому більшість лотів продавалися без підвищення ціни. До того ж дуже часто організатор торгів навіть не надавав ніякої інформації щодо місця та час їх проведення.

Кардинально змінилася ця ситуація у 2019 році, коли всі аукціони з продажу арештованого майна почали проходити в одній з електронних торгових систем. Однак ця платформа показала слабку ефективність, що й стало приводом для прийняття владою рішення про переведення вищезгаданих торгів у систему Прозорро.Продажі.

Правила проведення торгів з продажу арештованого майна на Прозорро.Продажі

За останні роки відбулися значні зміни в правилах проведення торгів з продажу арештованого майна:

  • на своєму офіційному сайті організатор зазначає дату проведення аукціону;
  • торги проводяться тільки в робочі дні з 9 до 18 години;
  • кожен учасник, який пройшов попередню реєстрацію на одному з майданчиків Прозорро.Продажі, подає свою цінову пропозицію.

Особливістю електронних торгів є повна їх автоматизація. Це означає, що переможця аукціону визначає сама система за найбільшою ставкою, що унеможливлює використання будь-яких махінацій.

Електронна система Prozorro.Sale, яка вже зовсім скоро стане єдиним адміністратором торгів з реалізації арештованого майна, функціонує у сфері продажу державних та комунальних активів з 2016 року. За цей період на її акредитованих майданчиках уже проведено 443 тисячі аукціонів, які принесли до Держбюджету понад 60 млрд грн.


Загалом в системі Прозорро.Продажі реалізується величезна кількість майна: нерухомість, транспортні засоби, об’єкти спиртової галузі, металобрухт тощо. Реєструйтеся на одному з офіційних майданчиків Prozorro.Sale та беріть участь у дійсно прозорих торгах.