Продати пай землі відтепер можна офіційно

Всі новини
01 квіт. 2022
Теги:

Оновлена процедура проведення торгів з продажу паю землі

Минулий рік став історичним для українського сільського господарства, адже вперше з моменту проголошення незалежності нашої держави було дозволено продаж паю землі. Торги аграрними угіддями проходять на спеціальних акредитованих майданчиках електронної системи Прозорро.Продажі. Це означає, що всі аукціони є публічними, що унеможливлює будь-які корупційні прояви.

Як купити або продати пай землі через електронні майданчики

Останні тридцять років сільське господарство в Україні сильно деградувало. Причина цього була досить простою - на аграрні ділянки поширювалася дія мораторію, що унеможливлювало їх реалізацію. Відповідно, с/г угіддя використовували (брали в оренду) підприємці, які були не сильно заохочені в інтенсивному розвитку сільського господарства. Саме неможливість викупу ділянки призводила до того, що фермер, який тимчасово володів ділянкою, “витискав” з неї максимум. Все це призвело до значної деградації грунтів та фактично знецінило їх.

Розуміючи такий плачевний стан справ в агросекторі, чинна влада почала робити кардинальні кроки в цьому напрямі. Тому було прийнято Закон №552-IX, який скасував багаторічну дію мораторію на сільськогосподарські угіддя. Саме завдяки вищезгаданому нормативно-правовому акту, продаж земельного паю в Україні відбувається на офіційному рівні через електронні торги. Адміністратором цих аукціонів є ДП “Прозорро.Продажі”.

Вищезгаданий закон містить низку обмежень і заборон, основними з яких є:

  • на даний час купити с/г землю можуть тільки фізичні особи у розмірі не більше 100 га;
  • юрособи отримають таке право лише на початку 2024 року. При цьому для них існує низка вимог: вони мають бути зареєстровані в Україні, їх кінцевими бенефіціарам є українці тощо. До того ж ліміт на власність для юридичних осіб є значно вищим - 10 000 га;
  • щодо іноземних інвесторів, то поки що вони не мають права на участь у торгах. Однак в пунктах вищезгаданого закону передбачена можливість проведення референдуму, на якому має вирішитися дане питання.

Якщо ви бажаєте розпочати або розширити власну фермерську діяльність, скористайтеся аукціонами з продажу паю землі, що проходять в електронній системі Prozorro.Sale.

Як стати учасником торгів з продажу земельних паїв

Торги сільськогосподарськими угіддями стартували понад 6 місяців тому. Проводяться вони в електронному форматі, що стало можливим завдяки масовій діджиталізації усіх суспільних процесів. Задля участі в торгах з продажу паю землі зареєструйтеся на будь-якому майданчику системи Прозорро.Продажі (сьогодні функціонує понад 40 таких платформ).

Що означає електронний формат аукціонів? Оскільки торги проходять в режимі онлайн, то за його проведенням може спостерігати кожен охочий зі свого будинку чи офісу. Для цього достатньо мати комп’ютер (чи ноутбук) та швидкісний інтернет.

Реєструйтеся на офіційних майданчиках, консультуйтеся з фахівцями та розробляйте власну переможну стратегію!