Продати сільгосп землю на майданчику Прозорро.Продажі

Всі новини
07 квіт. 2022
Теги:

Продаж сільськогосподарських земель на онлайн-аукціонах Prozorro.Sale

Питання вільного та прозорого продажу сільськогосподарських земель активно обговорювалося в українському суспільстві останні 20 років. Ще більше суперечки загострилися з ухваленням закону №2195, який нарешті дозволив реалізацію або здачу в тимчасове користування с/г угідь, зокрема через електронні аукціони. Останні вже давно є ефективним інструментом управління державними, комунальними та приватними активами. Тож продаж сільгосп землі на майданчиках Прозоро.Продажі допоможе ефективно збувати цей актив за відкритою і зрозумілою для всіх процедурою.

Продаж сільськогосподарської землі на електронних торгах Prozorro.Sale

З 60 млн. га земельного фонду в Україні майже 43 млн. га складають саме угіддя сільськогосподарського призначення. Відповідно, під дією мораторію до 2021 року перебували практично 90% таких земель. З них лише 10 млн. га належать державі – за законом їх можна тільки здавати в оренду. Ще майже 28 млн. га – це приватні паї, які роздавалися селянам після розформування колгоспів.

За статистикою більшою частиною сільськогосподарських земель, продаж яких відбувається у тому числі на електронних аукціонах Прозорро.Продажі, володіють звичайні українці. Таких землевласників в нашій країні 7 млн. І саме на них були спрямовані тонни дезінформації про нібито монополізацію нового ринку або розпродаж найкращих ділянок буквально за копійки. Насправді ж перший місяць після запуску земельних торгів було витрачено на роз’яснення та обробку звернень потенційних учасників щодо нової процедури купівлі-продажу сільгосп землі.

Та й зараз, через пів року, кількість укладених угод не є надзвичайно великою. Більшість землевласників поки що обережно чекають зростання вартості своїх активів, на що, за прогнозами експертів, має піти кілька років. Не лише досягти повної прозорості і доступності усім бажаючим аукціонів з продажу сільськогосподарської землі, а й домогтися встановлення дійсно справедливої ціни на даний актив може електронна торгова система Prozorro.Sale. Та, звісно, під’єднані до неї офіційні майданчики, що забезпечують повний супровід учасників торгів.

Продати сільгосп землю на акредитованому майданчику Прозоро.Продажі

З моменту відкриття ринку землі на електронних майданчиках Prozorro.Sale оголошено 5 200 аукціонів з оренди та продажу сільськогосподарських земель сумарною вартістю 1,44 млрд. грн. Площа цих угідь складає 70 тис. га, а отриманий від завершених торгів прибуток скоро перетне позначку у 400 млн. грн.

Загалом за останні п’ять років на Прозорро.Продажі вже оголошено близько пів мільйона прозорих аукціонів з реалізації та надання в тимчасове користування найрізноманітніших комунальних, державних і приватних активів – житлової і комерційної нерухомості, транспортних засобів, заводів концерну «Укрспирт», залізничних вагонів «Укрзалізниці», майна банкрутів, дозволів на розробку корисних копалин. Швидше обирайте надійний майданчик та перемагайте в торгах!