Продаж арештованого майна банків - основні особливості

Всі новини
08 лют. 2022
Теги:

Реалізація арештованого майна банків через Прозорро.Продажі

До арештованого майна банків належить колишня власність боржників та банківських організацій. Після відкриття відповідного провадження такі активи вилучаються державною виконавчою службою. Наступним етапом є реалізація конфіскованих предметів та об’єктів на торгах.

Згідно з останніми нововведеннями, вже найближчим часом продаж арештованого майна банків відбуватиметься через електронну систему Прозорро.Продажі. Це дозволить максимально вигідно та швидко реалізовувати вилучені активи, а отже колишні власники об’єктів точно зможуть виконати свої кредитні зобов’язання.

Арештоване майно банків - якою є процедура його продажу

Продаж арештованого майна - це одна із болючих тем для нашої держави. Річ у тому, що довгий час в Україні не було єдиного механізму реалізації вилучених активів. В період 2012-2014 років таке майно продавалося на закритих торгах, які славилися своєю корумпованістю. За хабар недобросовісні чиновники віддавали перемогу в аукціонах своїм людям. При чому лоти на таких торгах реалізовувалися без підвищення початкової вартості.

Розуміючи всю недосконалість закритих аукціонів, у 2015 році фахівці Міністерства юстиції України створили власну електронну систему, в якій зокрема продавалося арештоване майно банків. Однак за роки свого функціонування вищезгаданий механізм встиг неодноразово дискредитувати себе. Наприклад, багато розмов точиться навколо питання монополізації ринку арештованого майна, що породило розквіт різних тіньових схем. Про це ще у 2019 році прямо заявляв тодішній Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Суспільство очікувало миттєвої реакції на такий стан справ, однак реальні реформи почалися лише нещодавно, коли уряд прийняв рішення про зміну адміністратора торгів з реалізації арештованого майна банків. Новим механізмом продажу вилучених активів стане система Прозорро.Продажі та її акредитовані електронні майданчики. Платформа Prozorro.Sale була створена у 2016 році як вагомий антикорупційний інструмент у сфері реалізації об’єктів та предметів державної, комунальної та приватної власності.

Продаж арештованого майна банків відбуватиметься через майданчики системи Прозорро.Продажі

Електронна система Прозорро.Продажі дозволяє продавати арештоване майно банків та інші активи максимально швидко та вигідно. При цьому онлайн-формат торгів є дуже зручним, адже для участі в аукціоні не потрібно їхати в офіс, достатньо лише мати комп’ютер чи ноутбук та стабільний інтернет.


Система Прозорро.Продажі є дворівневою: Prozorro.Sale - єдина база даних про всі об’єкти продажу, а спеціальні акредитовані майданчики виконують функцію посередника між організаторами торгів та покупцями. Для участі в аукціоні достатньо зареєструватися на одній із сорока офіційних платформ. У разі виникнення проблем на різних етапах аукціону ви можете звернутися за допомогою до фахівців обраного майданчика.