Продаж земельних ділянок з аукціону в Україні стартував

Всі новини
03 вер. 2021
Теги:

Аукціони з продажу земельних ділянок працюють за онлайн-процедурою

Доступ до продажу земельних ділянок з аукціону відкритий для українців з 01 липня 2021 року. Проходять вони на майданчиках системи Прозорро.Продажі. Пройшло більше року з того моменту, як Президент України оголосив про відкриття ринку землі. Цим самим було відмінено мораторій на її продаж. А умови її реалізації визначені у Законі № 2178-10 про обіг с/г угідь.

Аукціони по продажу земельних ділянок – як до них долучитися

Нарешті через 30 років громадяни України отримали законне право на продаж земельних ділянок на аукціонах. Відбуваються вони у зручному електронному форматі. Завдяки цьому рішучому кроку з боку влади наша держава нарешті покинула список країн, де досі діє заборона на реалізацію ділянок сільгосппризначення (Куба, Північна Корея, Венесуела).

Ось уже протягом місяця землевласники реалізують свої наділи на Прозорро.Продажі. А фізичні особи мають змогу їх придбати на чесних умовах або взяти в оренду ділянку державної чи комунальної власності. Наголосимо, що в одні руки дозволено купувати максимум 100 га землі. Незабаром, а саме через 2,5 роки, до земельного ринку приєднаються і юридичні особи, у чиїй власності зможе перебувати уже до 10 000 га.

Для запобігання прихованих домовленостей, корупції і зловживань аукціони з продажу земельних ділянок відбуваються із використанням сучасних торгових онлайн-систем на зразок Прозорро.Продажі. Ще у 2016 році вона зробила справжню революцію у вітчизняній економіці і стала одним з найпрогресивніших ІТ-стартапів, який налагоджує процедуру реалізації державного і комунального майна.

Житлові приміщення, комерційна нерухомість, багато видів транспорту, гаражі, склади та цілі промислові комплекси, а також майно банкрутів та дозволи на користування надрами – все це можна тепер придбати за прозорими правилами, підібравши товар для будь-яких цілей і кишені. А угода між організатором торгів та покупцем точно буде чесною, без хабарів та незрозумілих націнок.

Продаж земельних ділянок через аукціон системи Прозорро.Продажі

Для того, щоб земельний ринок працював відкрито та справедливо, уряд вирішив використовувати систему Прозорро.Продажі для проведення аукціонів з продажу земельних ділянок. Це було визначено у нещодавно прийнятому Законі № 2195. Організатори та потенційні покупці співпрацюють через спеціальні онлайн-майданчики, які мають потрібний рівень акредитації.

Така система називається дворівневою, тобто першим рівнем є ЦБД з усіма аукціонами та їхніми учасниками, а другим – офіційні платформи, яких налічується близько 40 штук. ДП «Прозорро.Продажі» займається лише технічною підтримкою при проведенні торгів. А подача цінових пропозицій, завантаження документів, підписання угод та безпосередньо аукціони відбуваються через електронні майданчики. Зареєструвавшись на одному з них, ви отримуєте змогу вибрати цікавий для себе лот та позмагатися за нього. Не втрачайте можливість долучитися до чесного земельного ринку разом із системою Прозорро.Продажі.