Продаж землі в Одеській області через е-торги

Всі новини
12 квіт. 2022
Теги:

Продати землю в Одеській області можна онлайн

Нещодавно українські парламентарі ухвалили низку змін в чинному законодавстві, що вже сьогодні дозволяє землевласникам продавати землю в Одеській області та інших регіонах України. Також було реформовано і формат торгів. Вже сьогодні аукціони з реалізації угідь проходять онлайн в системі Прозорро.Продажі. Для участі в торгах вам потрібно зареєструватися на будь-якому з майданчиків Prozorro.Sale, яких сьогодні налічується вже більше 40-ка.

Якою є процедура продажу землі сільгосппризначення в Одеській області

Сьогодні на оновлених електронних земельних торгах для потенційних інвесторів доступні ділянки різного цільового призначення: аграрні, під забудову, рекреаційні та оздоровчі, водного фонду, промисловості, транспорту, енергетики тощо. Однак за різними статистичними даними, найбільш популярною категорією на аукціонах є продаж земель сільськогосподарського призначення в Одеській області та інших регіонах України. І це не дивно, адже аграрні ділянки становлять понад 70% від усього фонду угідь.

Справедлива реалізація землі стала можливою завдяки ухваленню низки законів та постанов, що відбувалося протягом останніх двох років. Зокрема, було скасовано тридцятирічну дію мораторію на обіг сільськогосподарських угідь, прийнято рішення про переведення торгів усіма державними та комунальними ділянками в електронний формат тощо.

Однак суспільство, яке постійно піддавалося дії різних провокативних гасел, досить обережно зустріло всі ці зміни. Зокрема була поширеною думка про монополізацію ринку землі. Мовляв, величезні корпорації та агрохолдинги, які мають у своєму розпорядженні достатній капітал, викуплять найродючіші ділянки. Проте законотворці передбачили такий сценарій. Саме тому було прийнято рішення про поетапне проведення земельної реформи:

  • станом на зараз купити сільськогосподарські угіддя можуть лише фізособи-українці. Максимальний розмір власності - 100 га;
  • з 01 січня 2024 року право участі в земельних аукціонах отримають юридичні особи, що зареєстровані в України та власниками яких є українці. Щоправда, максимальний розмір власності для них буде значно більшим - 10 000 га.

Також потрібно сказати, що до участі в земельних торгах не допущені іноземні інвестори, однак це питання може бути вирішене на загальноукраїнському референдумі.

Продаж землі в Одеській області через електронні майданчики

Сьогодні адміністратором аукціонів з реалізації угідь є ДП “Прозорро.Продажі”. Prozorro.Sale - це сучасний модуль, що було створено у 2016 році для боротьби з корупцією у сфері реалізації майна державної та комунальної власності. Про ефективність системи вже сказано багато, однак найкраще це демонструють наступні показники:

  • 458 тисяч проведених аукціонів;
  • понад 66 млрд грн доходу;
  • більше 52 тисяч учасників.

Варто також зазначити, що ці показники постійно зростають, адже на Прозорро.Продажі регулярно з’являються нові напрями. Одним із таких зовсім нещодавно став продаж землі в Одеські області та інших регіонах України. Зареєструйтеся на будь-якому майданчику Prozorro.Sale та беріть участь в торгах.