Прогноз щодо ринку землі в Україні, її реалізація на Prozorro.Sale

Всі новини
27 трав. 2021
Теги:

Ринок землі в Україні і прогноз щодо її продажу на торгах Прозоро.Продажі

Наразі актуальним прогнозом щодо ринку землі в Україні цікавляться усі – землевласники, експерти, окремі фермери та великі агрохолдинги. Олег Нів’євський, професор Київської школи економіки і радник Світового банку, вважає, що багаторічний мораторій суттєво занижував вартість земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Більше 60% аграрних угідь (а це близько 40 млн. га) не можна було купити, продати чи використати у якості заставного майна. Для нашої країни це була проблема загальнодержавного масштабу.

Ринок землі в Україні та прогноз експертів щодо

електронних торгів с/г угіддями

Останні 20 років прогноз щодо ринку землі в Україні був не надто втішним. Політичні сили, які в різний час керували країною, не поспішали брати на себе відповідальність. Тож більшість українців просто змирилися з думкою, що продаж земельних ділянок – це погано, а вся земля у разі скасування мораторію дістанеться олігархам та іноземцям.

Насправді від заборони реалізувати земельні паї в першу чергу вигравали великі агровиробники. Адже це дозволяло їм орендували головний виробничий ресурс за цінами, нижчими за ринкові. Відповідно, фермери виступали проти запуску ринка землі в Україні, бо за прогнозом вже у перші місяці торгів вартість 1 га сільськогосподарських угідь зросте до 1500-2000 долл. Це вплине і на ціну орендованих ділянок.

Однак відповідальні виробники аграрної продукції підтримують формування в Україні повноцінних ринкових відносин. Зараз ніхто не хоче вкладати кошти в орендовані ділянки. А от у разі викупу фермери витрачатимуть значно більше грошей на догляд за с/г угіддями та підвищення їх продуктивності.

Також за попереднім прогнозом по ринку землі в Україні, інвестування іноземних коштів та технологій гарантує зростання економіки на 0,5% - додатково до кожного відсотка, які очікувано забезпечить запуск торгів земельними ділянками.

Прогноз щодо ринку землі в Україні та її продаж на аукціонах Прозоро.Продажі

Якщо говорити про ринок землі в Україні, прогноз усіх експертів зводиться до одного. Щоб рішення легалізувати продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення стало дійсно ефективним та принесло користь державі, з рівняння необхідно виключити корупційну складову. Вже зараз уряд розглядає питання реалізації сільгосп угідь через електронні торги. Оптимальним рішенням стане використання сучасної системи онлайн-аукціонів Прозорро.Продажі.

Чотири роки тому цей проект став справжнім проривом у сфері управління різноманітними державними і комунальними активами. Більше не потрібно шукати «своїх» людей чи роздавати «подяки» у конвертах. Щоб стати повноправним учасником ринку землі, вам достатньо зареєструватися на спеціальному електронному майданчику та сплатити обов’язковий грошовий внесок.

Персональні консультанти швидко навчать вас роботі з модулем Prozorro.Sale та допоможуть обрати цікаві аукціони, у тому числі з продажу землі сільськогосподарського призначення. Все, що вам потрібно – обрати найбільш прибутковий лот та зробити переможну ставку!