Ринок продажу землі та як купити с/г ділянку на Прозорро.Продажі

Всі новини
04 черв. 2021
Теги:

Ринок землі та продаж аграрних угідь на майданчику Prozorro.Sale

Відкриття ринку продажу землі – важливий етап розвитку української економіки. Адже близько 66% (42 млн. га) від загального земельного фонду країни складають саме сільськогосподарські угіддя. Останні 20 років власники землі не могли вільно розпоряджатися своїм майном. І мова йде не лише про купівлю чи продаж землі на ринку, а й про використання її у якості застави для оформлення кредиту або внесення як активу до статутного капіталу підприємства. В масштабах країни складалася критична ситуація.

Ринок продажу землі – запуск електронних торгів аграрними угіддями в Україні

Відповідно до нового законодавства, ринок продажу землі в Україні запрацює вже з 01 липня 2021 р. На це рішення суспільство терпляче чекало протягом усього періоду незалежності. В якійсь мірі це була поступка фермерам та великим виробникам аграрної продукції. Відсутність вільного ринку продажу землі знижувала її гіпотетичну вартість разом з цінами на оренду.

Однак такий стан справ задовольняв хіба що неефективних підприємців. І навпаки, ефективним агровиробникам скасування мораторію дозволить раціонально вкладати кошти у власні ділянки землі сільськогосподарського призначення. Адже ніхто не хоче інвестувати в орендоване майно. Тож запуск ринку продажу землі має кардинально змінити загальний підхід до ведення сільського господарства.

Тепер усі бажаючі зможуть вільно купувати ділянки сільгосп призначення, а не лише успадковувати чи, в обхід законодавства, маскувати договори продажу під довгострокову оренду. Поки що їх площа обмежується 100 га. Більше землі підлягатиме реалізації через 2,5 роки – до 10 000 га для одного покупця.

Мова йде здебільшого про приватні земельні паї. Що ж стосується угідь, які перебувають у державній власності, наразі розглядається тільки їх потенційна оренда. Також уряд розглядає варіант використання на ринку продажу землі електронних аукціонів, зокрема торгів, що проходять на майданчиках Прозоро.Продажі.

Ринок продажу земельних ділянок та їх реалізація на електронних майданчиках Prozorro.Sale

До моменту запуску ринку продажу землі уряд ще має вирішити ряд важливих питань. Зокрема, в даний момент депутати у другому читанні розглядають проект закону, згідно з положеннями якого реалізовувати, а також здавати в оренду ділянки сільськогосподарського призначення можна буде тільки через електронні аукціони.

На щастя, нам не потрібно «вигадувати велосипед» - в Україні давно існує функціонал, що робить продаж різноманітної державної, комунальної та приватної власності прозорим і економічно ефективним. За весь час існування системи Прозорро.Продажі на спеціалізованих майданчиках вже пройшла 371 тис. публічних торгів, у тому числі і з реалізації землі сільськогосподарського призначення. Останню продають у рамках проекту «Майно банкрутів».

Пройшовши процедуру реєстрації на акредитованому майданчику, ви зможете брати участь десятках електронних торгів, розширюючи бізнес та збільшуючи власний прибуток.