Ринок землі та характеристика торгів ділянками сільгосппризначення

Всі новини
02 черв. 2021
Теги:

Ринок землі та характеристика торгів ділянками сільгосппризначення

З-поміж усіх природних багатств, якими розпоряджаються люди, сільськогосподарські угіддя, як і новостворений ринок землі, за характеристиками безсумнівно займають лідируючі позиції. Вони є невід’ємною частиною практично усіх господарських і ринкових процесів. Земля відіграє ключову роль у здійсненні підприємницької діяльності, так як вона напряму чи опосередковано задіяна в процесі виробництва різноманітних товарів або благ.

Характеристика ринку землі, її продаж на електронних торгах

Якщо дати вичерпну характеристику ринку землі, то його варто описати як складну систему економічних і правових відносин, що виникають під час купівлі-продажу ділянок сільгосппризначення. Ці процеси автоматично формують попит, пропозицію та ціну на зазначений ресурс. Підписання будь-яких договорів у даній сфері регулюється Конституцією України, Земельним кодексом, ЗУ «Про обіг ділянок сільськогосподарського призначення» та профільними законодавчими актами (лісове, екологічне та інше спеціалізоване законодавство).

Характеристика ринку землі будується на кількох специфічних особливостях даного фактору виробництва:

  • безоплатність – у глобальному розумінні для людства вона являється безкоштовним дарунком природи. Однак цей погляд є дещо ірраціональним, оскільки земельні ділянки сільськогосподарського призначення також виступають об’єктом угод купівлі-продажу та оренди;
  • якість – у залежності від місця розташування може бути кращою або гіршою. На неї також впливає природня родючість ґрунтів, що у деяких випадках компенсується додатковими вливаннями капіталу;
  • обмеженість – за визначенням земельні ділянки, як і загальна площа землі сільгосппризначення в країні, мають обмежену площу. Відтак обсяг пропозиції на ринку буде нееластичним. В таких умовах землевласники неохоче виставлятимуть на продаж свої активи, надаючи перевагу оренді і отриманню стабільного регулярного доходу замість одноразової виплати.

Ринок землі та характеристика електронних аукціонів Прозоро.Продажі

Поки що важко спрогнозувати, якою конкретно буде характеристика ринку землі. Адже до цього моменту в Україні його просто не існувало. Вже зараз експерти намагаються скласти загальну картину стосовно майбутньої вартості земельних ділянок, площ, які будуть виставлені на торги, та потенційних покупців. Однак головною характеристикою ринку землі у будь-якому випадку має стати повна прозорість.

Оптимальним рішенням стане проведення сучасних онлайн-торгів на спеціалізованих майданчиках Прозорро.Продажі. За чотири роки на акредитованих онлайн-платформах відбулося 370 тис. публічних аукціонів з продажу або здачі в оренду різних видів державного і приватного майна. Дізнатися усі деталі та прослідкувати за ходом торгів буквально «у прямому ефірі» може кожен, що допомагає усувати корупцію та незаконні домовленості між учасниками.

Просто зараз реєструйтеся на одному з електронних майданчиків, що є частиною системи Prozorro.Sale, обирайте цікавий аукціон та перемагайте у торгах.