Ринок землі і його специфіка, купити с/г ділянку на Прозоро.Продажі

Всі новини
17 трав. 2021
Теги:

Специфіка ринку землі в Україні, її продаж на торгах Prozorro.Sale

Визначення ринку землі і його специфіки є невід’ємною частиною процесу становлення земельних відносин. До цього моменту ми не мали реального досвіду проведення ринкових операцій. Однак зовсім скоро ситуація зміниться, адже з 01 липня 2021 р. в Україні нарешті почнуть проводити торги з продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Ринок землі і його специфіка у розрізі зняття мораторію на продаж сільгосп угідь

Ринок землі представляє собою складну систему економічних відносин, що виникають в процесі реалізації земельних ділянок сільськогосподарського призначення, формуючи попит, пропозицію і ціну на них. Він має ряд характерних особливостей. Так, головною специфікою ринку землі незалежно від країни є невідновність та обмеженість цього ресурсу.

Загальна площа земельних угідь в Україні становить трохи більше 60 млн. га. З них:

  • майже 43 млн. га – земельні ділянки сільськогосподарського призначення;
  • 41,5 млн. га – до 2021 р. перебували під мораторієм;
  • 10,4 млн. га – належать державі;
  • 31 млн. га – приватні с/г ділянки;
  • майже 28 млн. га – земельні паї, якими володіють звичайні громадяни.

Головним об’єктом ринкових відносин у даному випадку виступають земельні ділянки сільгосппризначення. В свою чергу, суть усього ринку землі і його головна специфіка полягає у вибудовуванні загальнодержавної системи відносин, які регулюються правом власності. І саме скасування довготривалого мораторію на продаж аграрних угідь дозволяє мільйонам наших співгромадян ним скористатися.

Для утворення нового ринку землі у повній мірі мають спрацювати два фактори:

  1. кожна земельна ділянка у майбутньому отримає свого власника;
  2. на усі сільськогосподарські угіддя встановлюватиметься конкретна ціна, що напряму залежить від попиту і пропозиції на цей ресурс.

Специфіка ринку землі та її реалізація на електронних торгах Прозоро.Продажі

З огляду на специфіку ринку землі в Україні, запускаючи торги, необхідно заздалегідь подбати про їх ефективність, прозорість та доступність широкому колу учасників. У даний момент уряд розглядає новий законопроект, який передбачає продаж та здачу в оренду земельних ділянок сільсппризначення через електронні аукціони.

Найбільш доцільним у цьому випадку стане застосування вже існуючої системи Prozorro.Sale – високотехнологічного ІТ-рішення, що забезпечує відкриту та економічно виправдану реалізацію різноманітних державних, комунальних, приватних ресурсів. Вона складається з двох рівнів:

  1. державного підприємства «Прозорро.Продажі», яке виступає адміністратором онлайн-торгів;
  2. десятків комерційних майданчиків.

Говорячи про вітчизняний ринок землі і його специфіку, варто сконцентруватися на захисті електронних аукціонів від будь-якого зовнішнього втручання. На відмінно з цим завданням впораються електронні майданчики Prozorro.Sale. Пройдіть нескладну процедуру реєстрації та вже зараз беріть участь у прозорих торгах землею сільськогосподарського призначення.