Роль держави в організації ринку землі і її продаж на Prozoro.Sale

Всі новини
07 черв. 2021
Теги:

Ринок землі і роль держави в організації онлайн-аукціонів з її продажу

У світлі запуску земельних торгів в Україні гостро встає питання про роль держави в організації ринку землі. Адже угіддя сільськогосподарського призначення мають стратегічно важливе значення для всієї країни, зокрема для 7 мільйонів громадян – власників паїв.

Роль держави в організації ринку землі та її продаж на електронних торгах

Згідно офіційної статистики, загальна площа угідь сільгосппризначення становить майже 43 млн. га – це 70% від загального земельного фонду. При цьому 40% з них – легендарні українські чорноземи. До 2021 року під мораторієм перебували 41,5 млн. га, з яких:

  • 10,4 млн. га – належать державі;
  • 31,1 млн. га – приватна земля;
  • у тому числі 27,7 млн. га – земельні паї.

Надання власникам останніх законного права розпоряджатися активами, що роками лише передавалися у спадок або продавалися на тіньових ринках – кардинальний крок, на який влада не могла наважитися останні 20 років. Відтак особливої уваги потребує вирішення питання ролі держави в організації ринку землі сільськогосподарського призначення. Україна є чи не останньою країною в світі, яка скасувала заборону на продаж аграрних угідь. Тож доцільно буде розглянути аналогічний досвід наших західних партнерів, де земельна реформа повністю завершена.

Одразу варто сказати, що ефективний ринок земельних ділянок сільгосппризначення являється невід’ємною частиною загальної системи ринкових відносин нашої країни. Відповідно, його результативність напряму залежить від того, наскільки добре держава виконує свої регулятивні функції. Виправдане втручання спеціалізованих органів у процеси володіння та користування аграрними угіддями спрятиме становленню і економічно ефективній роботі ринку землі, а також зростанню продуктивності сільськогосподарського виробництва.

Окрім цього, аналізуючи роль держави в організації ринку землі, ми бачимо, що ряд проблем потребує якнайшвидшого вирішення. Це стосується насамперед обґрунтованих обмежень щодо державного втручання, створення дієвих інструментів аграрної політики та розширення лімітів, встановлених ЗУ «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Організація ринку землі та роль держави в реалізації с/г ділянок на майданчику Прозоро.Продажі

18 травня 2021 року депутати ухвалили законопроект №2195, яким дозволили не лише орендувати, а й продавати ділянки сільськогосподарської землі, що перебувають у державній і комунальній власності. При чому роль держави в організації ринку землі стає вагомішою, адже торги проходитимуть з використанням електронного модуля ДП «Прозорро.Продажі». Це рішення є справжнім проривом, воно зробить процес купівлі-продажу угідь сільгосппризначення доступним, прозорим і відкритим. До того ж, в часи стрімкого розвитку цифрових технологій весь світ користується аукціонами, у яких можна приймати участь, не виходячи з офісу чи вітальні власного будинку.


Пройшовши процедуру реєстрації на спеціальному майданчику, акредитованому для роботи з системою Prozorro.Sale, ви миттєво отримаєте доступ до десятків лотів. Персональний менеджер допоможе швидко зорієнтуватися у різноманітті представлених аукціонів та побудувати успішну стратегію.