Сайт арештованого майна - Prozorro.Sale

Всі новини
14 лют. 2022
Теги:

Арештоване майно реалізується через сайт Прозорро.Продажі

Арештоване майно - це сукупність об’єктів та предметів, що вилучені державною виконавчою службою за невиконання боржником своїх кредитних зобов’язань. Після конфіскації такі активи підлягають обов'язковому продажу.

Реалізація арештованого майна в Україні завжди була проблемною точкою економіки. Річ у тому, що за всі роки функціонування відповідного ринку парламентарі та фахівці відповідних галузей так і не змогли створити ефективний механізм продажу вилучених активів.

Розв’язання цієї проблеми відбулося лише нещодавно, коли представники влади нарешті прийняли рішення про сайт арештованого майна Прозорро.Продажі. Вже в цьому році ви зможете купити вилучені активи за справедливою ціною на спеціальних майданчиках Prozorro.Sale, що мають відповідну акредитацію.

Як функціонують сайти торгів конфіскованим та арештованим майном

Історія функціонування ринку арештованого майна в Україні є досить цікавою. У період 2012-2014 років вилучені активи продавалися виключно через офлайн торги. Такий механізм був неефективним та приреченим на провал. Річ у тому, що до закритих аукціонів мали доступ тільки обрані особи, які купували вилучені активи за мінімальними цінами. Від цього страждав боржник, який не міг розраховувати на погашення своїх кредитних зобов’язань, а також держава, адже бюджет зазнавав колосальних збитків, які склали майже 1 млрд грн.

У 2015 році Міністерством юстиції був розроблений сайт з продажу арештованого майна. Це стало справжнім проривом у сфері реалізації активів державної, комунальної та приватної власності, адже торги почали проводити в електронному форматі. Вже на початкових етапах онлайн-аукціони продемонстрували свою ефективність.

Однак вищезгаданий сайт, де продають арештоване майно, мав деякі проблеми. Серед них: тотальна монополізація ринку, регулярні корупційні скандали, недопуск учасників до торгів за сумнівні порушення тощо. Про всі ці проблеми ще у 2019 році заявляв колишній Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Однак реальні кроки з реформування цієї сфери розпочалися лише нещодавно. Згідно з останніми рішеннями парламенту, новим сайтом арештованого майна в Україні вже цього року стане Прозорро.Продажі.

Переваги сайту арештованого майна Прозорро.Продажі

Розробка механізму реалізації державних та комунальних активів - це ще одна із проблем української економіки. Довгий час в Україні не існувало інструменту, який би викликав довіру в громадян. Виходом із цієї ситуації стала розробка у 2016 році електронної системи Prozorro.Sale. Основна ціль її утворення - забезпечення справедливості та повної прозорості торгів. За 5 років функціонування ця система вже неодноразово доводила свою ефективність, про що говорять наступні показники:

  • проведено більше 446 тисяч аукціонів;
  • загальна кількість учасників вже понад 50 000;
  • сумарний дохід в 60 млрд грн.

Ці показники вже зараз є вражаючими й вони щодня продовжують зростати. Все завдяки регулярній появі нових напрямів, одним із яких вже найближчим часом стане реалізація арештованого майна через офіційний сайт Прозорро.Продажі.

Учасники, які купували або продавали майно на Prozorro.Sale, відмічають низку переваг цієї системи:

  • зручний електронний формат, що дозволяє подавати документи або робити ставку прямо зі свого будинку;
  • динамічність торгів;
  • відкритість, адже кожен охочий може спостерігати за ходом або результатами аукціону.

Експерти зазначають, що саме громадський контроль і впливає на повну прозорість аукціонів.

Цьогоріч Prozorro.Sale стане сайтом з продажу арештованого майна в Україні

Перехід торгів у систему Прозорро.Продажі є вигідним для всіх сторін:

  • організатор отримає право виставляти лоти з продажу арештованого майна на сайт, що має величезну клієнтську базу;
  • покупці зможуть стати власниками цінних активів за ринковими цінами;
  • держава отримає дивіденди у вигляді додаткових надходжень до бюджету з кожної операції “купівлі-продажу”.

Особливістю системи Прозорро.Продажі є її дворівневість. Перший рівень - спеціальні електронні майданчики, які відповідають за взаємодію організатора та покупця, другий - це власне Prozorro.Sale, що є єдиною базою даних про всі об’єкти продажу. Саме такий формат унеможливлює монополізацію ринку арештованого майна.

Сьогодні в системі Прозорро.Продажі функціонує понад 40 акредитованих майданчиків. Для участі у майбутніх торгах з реалізації арештованого майна вам необхідно зареєструватися на будь-якій із цих платформ, обрати лот, подати на перевірку документи, сплатити обов’язкові внески та зробити свою цінову пропозицію. Далі система автоматично визначить переможця за найвищою ставкою.