Система електронних торгів арештованим майном в Україні

Всі новини
04 лют. 2022
Теги:

Як відбуваються електронні торги арештованим майном

Незадовго до появи ДП “Прозорро.Продажі” в Україні було створено ще одну систему електронних торгів майном, зокрема й арештованим. Вилучені активи протягом більш ніж п’яти років реалізовувалися саме через платформу, утворену Міністерством юстиції. Однак за цей час вона показала свою неефективність, а відповідний ринок було монополізовано.

Саме останній фактор став визначальним у прийнятті чинними парламентарями рішення про переведення усіх торгів арештованим майном в електронну систему Прозорро.Продажі, яка до того ж є дворівневою:

  • Prozorro.Sale - єдина база даних про всі об’єкти, що виставлені на аукціони;
  • акредитовані майданчиками - є посередником між організаторами й учасниками. Сьогодні в системі Прозорро.Продажі нараховується понад 40 таких платформ.

Для участі в торгах арештованими активами достатньо зареєструватися на одному з майданчиків Prozorro.Sale.

Електронні торги арештованим майном в системі Prozorro.Sale

Як уже зазначалося вище, у 2015 році вітчизняним Мін’юстом було створено електронну систему для проведення аукціонів різним державним та комунальним майном. Однак часто траплялися випадки, коли на цій платформі зазначалася недостовірна або була взагалі відсутня інформація про об’єкт продажу, а інколи спостерігалося надання переваги на торгах конкретному учаснику.

Все це породило недовіру суспільства до вищезгаданої системи. Чудовою новиною є те, що в Україні вже створено альтернативний механізм продажу активів. Такою системою є Прозорро.Продажі, яка здатна забезпечити прозорість електронних торгів арештованим майном. Prozorro.Sale функціонує у сфері публічних продажів з 2016 року. За цей час вже проведено 443 тисячі аукціонів, загальна кількість учасників яких більше 49 тис. осіб. Не менш вражаючою є сума доходу від торгів - понад 60 млрд грн. І ця цифра постійно зростає, адже на Прозорро.Продажі регулярно з’являються нові напрямки, одним із яких найближчим часом стане продаж арештованого майна.

Експерти зазначають, що проведення торгів вилученими активами на Prozorro.Sale буде більш ефективним, ніж через стару систему електронних аукціонів. По-перше, Прозорро.Продажі вже зарекомендувало себе у сфері публічних продажів. По-друге, клієнтська база Prozorro.Sale є набагато більшою, ніж у старої системи торгів. По-третє, вона гарантує прозорість кожного аукціону, що вже було неодноразово доведено.

Особливості електронних торгів з реалізації арештованого майна

Цілком зрозуміло, що електронні торги арештованим майном є тим напрямом, за яким пильно стежить суспільство. І це не дивно, адже ринок вилучених активів в Україні є без перебільшення величезним (експерти оцінюють його в понад 3 млрд грн). Саме тому громадськість і вимагає прозорого проведення торгів арештованим майном.

Вже зовсім скоро це стане можливо завдяки електронній системі Прозорро.Продажі. Обирайте один із сорока акредитованих майданчиків Prozorro.Sale, щоб взяти участь у відкритих торгах.