Старт ринку землі в Україні, її реалізація через електронні аукціони

Всі новини
12 трав. 2021
Теги:

Система електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) співпрацює з УУБ

Повноцінний ринок землі в Україні запрацює зовсім скоро – вже з 01 липня 2021 року в країні офіційно дозволяється продавати ділянки сільськогосподарського призначення. Поки що це право поширюється на приватні с/г угіддя. Однак просто зараз уряд розглядає можливість розширення встановлених раніше обмежень. Зокрема, майбутній ринок земель сільськогосподарського призначення передбачатиме оренду державних угідь, а також продаж приватних земельних паїв. Після ухвалення відповідного законопроекту такі угоди укладатимуться на електронних аукціонах. В ідеалі – через офіційні майданчики системи Прозоро.Продажі.

Яким буде ринок землі України – прогнози провідних фахівців галузі

Ухваливши закон про відкриття в Україні ринку землі, влада нарешті поставила крапку в багаторічних спекуляціях та поширенні дезінформації. І лише зараз, за лічені тижні до початку торгів, суспільство починає усвідомлювати, що багаторічний мораторій нарешті скасовано. А громадяни, яким належать ділянки землі сільгосппризначення, нарешті зможуть розпоряджатися ними на власний розсуд.

Звісно, у нинішньому вигляді Закон України «Про обіг земель сільгосп призначення» встановлює купу обмежень. Відтак формування повноцінного ринку земель відбуватиметься поступово, без радикальних змін у сфері володіння і користування аграрними угіддями. З 01 липня 2021 року одному покупцеві (громадянину України) ділянки сільськогосподарського призначення реалізовуватимуться у обсязі не більше 100 га. Ще через 2,5 роки в аукціонах зможуть приймати участь не лише фізичні, а й юридичні особи. А площа придбаної землі збільшиться до 10 000 га.

Для того, щоб ринок землі в Україні запрацював на повну силу, держава має зробити ще кілька важливих кроків. Зокрема, створити вітчизняним фермерам умови, необхідні для придбання власних угідь та ведення власного господарства. Також, враховуючи високий рівень корупції, підприємці мають бути захищені від незаконних рейдерських захоплень. Ще один важливий момент – узгодження документів з даними Держгеокадастру. Без цього продати землю буде неможливо.

За статистикою, наданою Міністерством аграрної політики, тіньовий ринок оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення оцінюється у 60-90 млрд. грн. Запровадження повністю легальних ринків землі дозволило іншим країнам зменшити рівень корупції та суттєво розвинути агропромисловий комплекс. Однак досягти цього можна лише у разі, якщо продаж земельних ділянок в Україні відбуватиметься чесно та прозоро.

Ринок земель в Україні працюватиме з використанням електронних аукціонів

Наразі український уряд розглядає новий законопроект, що передбачає проведення усіх фінансових операцій на майбутньому ринку землі виключно через електронні аукціони. На них можна буде здавати в оренду с/г ділянки, які поки що не підлягають продажу. Також на торгах, що проводяться у зручному онлайн-форматі, свою власність зможуть реалізовувати пайовики. При цьому для них діятимуть усі обмеження, зазначені в законодавстві.

На аукціонах з продажу аграрних угідь ціни покроково підвищуватимуться (англійська модель). А одну ділянку дозволяється виставляти на продаж безліч разів.

Поки що оціночна вартість надзвичайно родючої української землі є найнижчою у всій Європі і ця різниця досить суттєва. Запуск власного ринку земель сільськогосподарського призначення має виправити ситуацію. За прогнозами експертів, спочатку вартість 1 гектара збільшиться до 1500-2000 долл. Однак поступово цей показник зрівняється з сусідньою Польщею.

Організатором електронного аукціону виступатиме безпосередньо землевласник. Перед цим він повинен підписати договір зі спеціальним майданчиком, що має дозвіл на проведення подібних торгових операцій. Земельні ділянки сільгосп призначення формуватимуться у окремі лоти, а в описі аукціону вказуватиметься наступна інформація:

  • назва, місце розташування, площа, кадастровий номер та цільове призначення землі;
  • детальні умови продажу або здачі в оренду;
  • початкова ціна реалізації (вартість річної оренди);
  • дата проведення торгів;
  • сума обов’язкового реєстраційного і гарантійного внесків.

Початкова вартість лоту не може бути нижчою за суму, встановлену у результаті нормативної грошової оцінки.

Запуск ринку земель сільськогосподарського призначення з використанням майданчиків Prozorro.Sale

Дозволяючи вільний продаж земельних ділянок сільгосп призначення, влада має подбати про те, щоб цей процес відбувався без звичних для України корупційних схем та утисків по відношенню до учасників торгів. До того ж, необхідно гарантувати наявність відповідної технічної бази, що забезпечить ефективність та прозорість майбутнього ринку земель.

Оптимальним рішенням у даному випадку буде застосувати для реалізації та здачі в оренду сільськогосподарських угідь спеціального модуля Прозорро.Продажі та підключених до нього електронних майданчиків. Сучасний і технологічний проект, запущений за ініціативи громадських активістів, волонтерів та Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, сьогодні забезпечує чесну та прибуткову реалізацію/здачу в оренду активів, що перебувають у державній, комунальній чи приватній власності.

За чотири роки на спеціальних онлайн-платформах було проведено 366 000 прозорих аукціонів. Інформацію про кожен з них можуть переглянути усі бажаючі, як і безпосередньо слідкувати за перебігом торгів буквально «у прямому ефірі». Завдяки Прозоро.Продажі ринок землі в Україні швидко розвиватиметься, а сам процес продажу буде зручним та комфортним для усіх учасників.

Просто зараз, зареєструвавшись на одному з електронних майданчиків, ви можете купити земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Їх реалізовують разом з іншими активами, що належали збанкрутілим банкам. Добре підготовлені спеціалісти допоможуть вам підготувати необхідний пакет документів, а також забезпечать юридичну підтримку на кожному етапі аукціону.