Торги по землі скоро стартують в Україні

Всі новини
13 трав. 2021
Теги:

Земельні торги – важлива складова української економіки

На торги землею в Україні до 2020 року було накладено табу, що зв’язувало руки діяльності багатьох землевласників. Ситуацію було направлено в кардинально інше русло після прийняття Закону про обіг земель с/г призначення у березні минулого року.

Продаж аграрних угідь почнеться уже через кілька місяців. Але українцям ще досі не дали відповіді на деякі питання: хто зможе безперешкодно реалізовувати та купувати сільгосп ділянки та яким чином буде проходити процедура зміни власника?

Торги землею розпочнуться уже незабаром

Торги по землі, відповідно до реформування агросектору, стартують уже в липні 2021 року, але поки що тільки для фізичних осіб. В одні руки можна буде купити ділянку площею до 100 га. Організації та компанії, що представляють собою юридичні особи, матимуть змогу придбати більші угіддя – до 10 000 га. Однак, згідно із Законом, це відбудеться не раніше 2024 року.

Мораторій на продаж землі перестане діяти уже зовсім скоро, тому поспішайте підготуватися до аукціонів з продажу ділянок сільськогосподарського призначення. У відкритті нового ринку зацікавлені щонайменше 6 мільйонів українців. Прерогатива в купівлі наділів буде в тих фермерів, які наразі їх орендують.

Сільськогосподарська продукція є важливим економічним ресурсом для країни. Це доводить той факт, що 70% від усього земельного фонду задіяні у її виробництві. Такі можливості дозволяють нашій державі стати в один ряд з найбільшими експортерами в світі. Також важливим фактором, який цьому сприяє, є родючий чорнозем. Такі дані ще раз доводять потребу у налагодженні ринку та розвитку агросектору.

Раніше, до моменту ухвалення Закону № 2178-10, аграрні наділи переходили із рук у руки лише через успадкування чи шляхом довгострокової оренди. Але тепер фізичні особи, які є резидентами України, зможуть і привласнювати сільгосп ділянки. Торги землею розпочнуться з 01 липня 2021 року. Аграрні угіддя поки що будуть недоступні для іноземців. Якщо їм і буде надано таке право, то тільки після ухвалення відповідного рішення на референдумі.

Чи будуть проходити земельні торги у системі Прозорро.Продажі

Неповноцінне функціонування земельного ринку в Україні спричинило чимало зауважень та критики з боку як вітчизняних фахівців, так і європейських країн-партнерів. Окрім цього, існували тіньові домовленості та нелегальний продаж ділянок. Зрештою влада вирішила боротися з такими негативними явищами та ухвалила Закон про обіг земель, який має врегулювати діяльність учасників ринку.

Конкурентні відносини між представниками аграрного бізнесу та ефективний продаж угідь можливий завдяки електронній системі Прозорро.Продажі. Вона в особі акредитованих майданчиків забезпечить чесну реалізацію стратегічно важливого ресурсу. Долучитися до земельних торгів можете і ви, зареєструвавшись на одному з них. Публічні аукціони гарантують абсолютну відкритість процедури, конкурентні відносини та моніторинг цільового використання державного майна.