Торги земельних ділянок на майданчику Прозорро.Продажі

Всі новини
20 лип. 2021
Теги:

Електронні торги земельними ділянками с/г призначення на Prozorro.Sale

Офіційно торги земельних ділянок в Україні розпочалися вже 01 липня 2021 р. Нарешті землевласники отримали законне право реалізовувати свої активи, а не тільки передавати землю у спадок чи реалізовувати її за корупційними, грабіжницькими схемами.

Як відбуватимуться державні торги на земельні ділянки сільгосппризначення?

Відкритий продаж земельних ділянок на торгах широко обговорювався в українському суспільстві останні 20 років. Людей усіма можливими способами відмовляли від самої ідеї створення вільного ринку землі сільськогосподарського призначення, залякуючи міфічним захопленням вітчизняних чорноземів іноземцями та виникненням великих аграрних монополій. Запобігти першому має ЗУ «Про обіг с/г земель» - в ньому продаж аграрних угідь іноземцям поки що заборонений. Принаймні влада обіцяє не приймати це рішення, не вислухавши попередньо думку українців на загальному референдумі.

Поки що на торги земельні ділянки виставлятимуться з конкретними обмеженнями. Для початку купувати їх зможуть лише фізичні особи – громадяни України, причому загальна площа землі не повинна перевищувати 100 га. З 01 січня 2024 р. до торгів по земельним ділянкам долучаться юридичні особи. Водночас площа дозволеної для купівлі землі складе вже 10 000 га.

Не зважаючи на те, що більшість українців досі налаштовані скептично щодо вільного продажу сільськогосподарських угідь, скасування мораторію має суттєві переваги:

  1. громадяни-власники паїв нарешті зможуть розпоряджатися майном на власний розсуд;
  2. лише за перший рік проведення торгів земельних ділянок експерти очікують зростання ВВП на 1-1,5%;
  3. ринок землі вийде з тіні, адже, незважаючи на заборону, в Україні землевласники продовжували продавати своє майно за нелегальними договорами довгострокової оренди;
  4. залучення додаткових інвестицій – фермери, що беруть паї в тимчасове користування, не поспішають вкладати в них кошти. Однак ситуація зміниться, якщо вони працюватимуть на власній землі;
  5. розвиток окремих територіальних громад, покращення рівня життя на селі. Люди, яким належать паї, є переважно сільськими жителями. Маючи можливість продати землю або взяти під її заставу банківський кредит, вони зможуть відкрити власний бізнес – магазин, кафе або міні готель.

В очікуванні запуску торгів з продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, суспільство найбільше хвилював рівень відкритості та прозорості цієї процедури. Вирішити це питання допоможуть електронні аукціони Прозорро.Продажі, де кілька останніх років успішно реалізовується різноманітне державне, комунальне та приватне майно.

Придбання земельної ділянки на онлайн-торгах Prozorro.Sale

24 червня 2021 р. Президент В. Зеленський підписав закон №2195, згідно з яким державну і комунальну землю сільськогосподарського призначення дозволяється продавати виключно на електронних аукціонах. Це виведе земельні відносини на якісно новий рівень. Зокрема, дозволить контролювати кількість гектарів, придбаних одним покупцем, а також відслідковувати кінцевих бенефіціарів конкретних ділянок. Таким чином уряд прагне запобігти появі окремих землевласників-монополістів та не допустити масової скупки родючих земель наближеними до влади олігархами.

Користуючись налагодженим функціоналом майданчиків Прозоро.Продажі, учасники зможуть чесно конкурувати при купівлі земельних ділянок на електронних торгах. На спеціальних онлайн-платформах, підключених до Центральної бази даних, ви легко знайдете потрібний лот. А кваліфіковані менеджери допоможуть розробити стратегію, що забезпечить перемогу.

Обрати найбільш вигідний актив зовсім не складно. Організатор заздалегідь публікує оголошення про проведення електронних торгів земельними ділянками сільгосппризначення, у якому зазначаються наступні дані:

  • площа;
  • цільове призначення;
  • кадастровий номер;
  • якість ґрунту;
  • стартова ціна лота;
  • умови купівлі землі;
  • дата та час проведення аукціону.

Протягом чотирьох останніх років на електронних майданчиках відбулося 386 тис. публічних торгів, пропозиції на які подали 36 850 учасників. Сумарний дохід наразі перевищує 42 млрд. грн. – ці кошти регулярно поповнюють бюджети різних рівнів. Беручи участь в торгах земельними ділянками на сайті Prozorro.Sale, ви можете бути впевнені у чесності, прозорості та якості наданих послуг.