Ціна 1 гектара землі в Україні на онлайн-торгах Prozorro.Sale

Всі новини
03 квіт. 2022
Теги:

Ціна землі за гектар на електронних аукціонах Прозорро.Продажі

З моменту офіційного відкриття ринку 01 липня 2021 р. питання ціни 1 гектара землі в Україні хвилює усіх його учасників. Поки що сільськогосподарські угіддя в нашій країні оцінюються не надто високо. Однак така ситуація є типовою – через неї проходили і інші держави після скасування мораторію на продаж аграрних земель.

Встановити ціну землі за гектар на адекватному ринковому рівні допоможуть у тому числі електронні торги Prozorro.Sale.

Ціна гектара землі в Україні на електронних аукціонах Прозорро.Продажі

Незважаючи на те, що ринок аграрних угідь працює в Україні вже більше, ніж пів року, процес формування справедливої ціни за гектар землі триватиме ще не один місяць. Переважна більшість залякувань, що були спрямовані на вітчизняних землевласників, на практиці не підтвердилися. На ринку не спостерігається міфічного ажіотажу і ніхто фанатично не скупляє українські чорноземи.

Для заспокоєння суспільства в законі «Про продаж і надання у тимчасове користування ділянок сільгосппризначення на електронних торгах» уряд ввів цілу низку обмежень:

  • зараз купувати землю можуть тільки фізичні особи – за умови, що вони є громадянами України;
  • один покупець має право придбати максимум 100 га аграрних угідь;
  • з 01 січня 2024 р. до аукціонів також зможуть долучитися юридичні особи – якщо їх кінцевими бенефіціарами є українці;
  • тоді ж збільшиться і встановлений ліміт на придбання с/г землі – один покупець зможе купити угіддя сумарною площею до 10 000 га;
  • іноземці поки що не можуть приймати участь в аукціонах з реалізації сільгосп земель.

На формування ціни 1 гектара землі в Україні одночасно впливають чимало факторів: результати нормативної грошової оцінки, площа ділянки, її місце розташування, якість ґрунту, обсяги отриманого врожаю, розмір орендної плати. Остання допомагає розрахувати економічно виважену вартість сільськогосподарських земель. Так, враховуючи, що у 2020 році орендувати гектар таких угідь можна було у середньому за 3 425 грн., можна спрогнозувати, що продавати їх потрібно за 51 200 грн./га.

Ціна гектара землі в Україні на акредитованому майданчику Прозорро.Продажі

Звісно, поки що реальна ціна 1 гектара землі в Україні відрізняється від нормативної. В середньому на офіційних майданчиках електронної системи Prozorro.Sale станом на лютий 2022 року вона складає 31 500 грн. При цьому найдорожчими є угіддя у Київській – 52 700 грн./га, Івано-Франківській та Черкаській областях (44 000 і 40 400 грн./га відповідно).

Як показує практика, продаж землі сільськогосподарського призначення на спеціальних онлайн-майданчиках дозволяє встановити на цей актив по-справжньому справедливу, конкурентну ціну. До того ж, сам процес легко контролювати. Угоди укладаються при суворому дотриманні законодавства, а будь-які спроби створити корупційні схеми легко оскаржуються.

Обирайте один з акредитованих майданчиків Прозорро.Продажі, проходьте нескладну процедуру реєстрації та перемагайте в земельних аукціонах!