Ціни на ринку землі в Україні, її продаж на аукціоні Prozorro.Sale

Всі новини
14 трав. 2021
Теги:

Ціна землі на ринку землі, реалізація с/г ділянок на Прозоро.Продажі

Запуск повноцінного ринку землі, ціна 1 га сільськогосподарських угідь – питання, які наразі хвилюють багатьох українців. Звісно, поки що усі припущення є суто теоретичними. Адже наша країна практично не має досвіду у проведенні земельних торгів. Однак у будь-якому випадку відповідь буде залежати від двох факторів: нормативної грошової оцінки та рівня конкуренції у конкретному регіоні.

Прогнозовані ціни на ринку землі в Україні

На думку Анатолія Мірошниченко, першого заступника голови Держгеокадастру, ціна землі на ринку землі в перспективі складе близько 27 500 грн./га. Ця цифра пов’язана у першу чергу з актуальними на даний момент показниками нормативної грошової оцінки (НГО). В залежності від регіону вона коливається від 20 до 30 тис. грн./га. Водночас законом України «Про обіг земель сільгосппризначення» результати НГО визнаються виключно як мінімально можлива ціна на ринку землі. Та в ході аукціону вона може суттєво збільшитися. Навіть за досить приблизними розрахунками в майбутньому пай площею 4 га продаватиметься за 160-220 тис. грн.

Не менш важливим фактором є і безпосереднє розташування паю. Адже якщо його незручно приєднувати до загальної території, яку планує обробляти потенційний покупець, вартість землі істотно зменшиться.

Загалом очікувати значних стрибків у процесі ціноутворення на ринку землі до 2024 року не варто. Саме тоді до купівлі-продажу сільгосп угідь долучаться найбільші гравці – великі агрохолдинги. Вони зможуть запропонувати землевласникам значно вищу ціну. До того ж, за даними соцопитування, серед останніх лише 10% готові вже зараз реалізувати свої активи.

Суттєво вплинути на ціну землі на ринку землі може держава – якщо забезпечить українським фермерам довгоочікувану підтримку у питаннях доступного кредитування та гнучкої системи податкових тарифів.

Прозоре ціноутворення на ринку землі забезпечать електронні аукціони Prozorro.Sale

У будь-якому випадку для українців вирішення проблем прозорого формування ціни на ринку землі та її продажу за доступними і зрозумілими правилами є найбільш пріоритетними. Корупційні махінації і реалізація власного майна за ціною, що навіть не наближена до ринкової – болючі теми для пересічних громадян, саме ці страхи зіграли вирішальну роль у неприйнятті суспільством чергового етапу земельної реформи.

Вирішити перераховані проблеми, пов’язані зі встановленням прозорої ціни на землю на ринку землі, допоможуть електронні аукціони Прозорро.Продажі. Вже не один рік високотехнологічний ІТ-стартап допомагає відкрито та прозоро реалізовувати державне, комунальне і приватне майно. Торги, що проводяться на спеціальних майданчиках, мають високий рівень довіри – за чотири роки до них долучилися 33 000 учасників з різних куточків країни. Одержаний прибуток наразі складає 37,6 млрд. грн. – ці кошти допомагають розвивати територіальні громади та окремі галузі економіки замість того, щоб збагачувати корумпованих чиновників.

Більше про ціни на ринку землі в Україні ви дізнаєтесь, зареєструвавшись на одному з 40 майданчиків, акредитованих для роботи з системою Прозоро.Продажі. Персональний менеджер відповість на усі запитання та допоможе обрати найбільш прибуткові лоти.