Відкриття ринку землі в Україні та її продаж на онлайн-аукціонах

Всі новини
14 трав. 2021
Теги:

Відкритий ринок землі с/г призначення – купити ділянку на Prozorro.Sale

До відкриття ринку землі в Україні лишаються лічені тижні і питання його прозорості як ніколи хвилює нинішніх та потенційних землевласників. Це один з найвизначніших моментів земельної реформи і ми не маємо жодного права зазнати невдачі на цьому етапі.

Відкритий ринок землі – за якими правилами продаватимуть с/г угіддя в Україні

Рік тому, навесні 2020 року, Президент Володимир Зеленський пішов на безпрецедентний крок, підписавши довгоочікуваний закон «Про зміни у законодавчих актах, що стосуються обігу земель сільгосппризначення». Відтак офіційне відкриття ринку землі в Україні відбудеться вже у липні 2021 року. Саме тоді визначені законодавством категорії осіб отримають право вільно продавати чи купувати с/г ділянки.

Головне досягнення влади у цьому питанні:

  • створення дієвих правових норм, які ефективно регулюватимуть новостворений ринок;
  • забезпечення прозорих умов для укладання договорів купівлі-продажу.

Ухвалений закон дозволяє набувати право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення:

  • фізичним особам-громадянам України;
  • юридичним особам, місцем реєстрації яких також є наша країна, а власником у тому числі може бути держава;
  • банківським установам, якщо їх стягують у якості заставного майна.

Водночас ряд вітчизняних експертів, таких як пан Олег Нів’євський, професор Київської школи економіки та радник Світового банку, виступає за ринок землі, відкритий для іноземців. На його думку, залучення в країну закордонних інвестицій забезпечить прискорене зростання вітчизняної економіки. І це стосується не лише фінансів, а й сучасних технологій. За його словами, досвід інших країн наочно демонструє, що суттєві обмеження продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення стають приводом для корупції та формування тіньової, незаконної частини ринку.

Відкриття ринку землі в Україні та її реалізація на торгах Прозоро.Продажі

Завадити непрозорому продажу аграрних угідь як приватної, так і державної форми власності, допоможуть електронні аукціони Прозорро.Продажі. Напередодні офіційного відкриття ринку с/г землі в Україні депутати перейшли до розгляду відповідного законопроекту. Очікується, що реалізовувати або здавати в оренду земельні ділянки можна буде на сучасних онлайн-торгах, організацією і проведенням яких займатимуться спеціальні майданчики.

Саме за таким принципом сьогодні в країні працює електронна система Prozorro.Sale. Чотири роки тому інноваційний ІТ-проект назавжди змінив підхід до управління державною і комунальною власністю. Активи, що не використовувалися роками, тепер швидко знаходять приватних інвесторів. А представники бізнесу не повинні платити незаконні побори.

Просто зараз на спеціальних онлайн-майданчиках, підключених до Центральної бази даних Прозоро.Продажі, окремі ділянки землі сільгосппризначення реалізовуються як активи, що належали неплатоспроможним банкам. Інформація про кожен аукціон публікується у відкритому доступі, а придбати сільгосп угіддя можуть усі бажаючі. Наявність надійної технічної та юридичної бази гарантує відкритий ринок землі – не залежно від того, з якими обмеженнями уряд вирішить ввести в дію своє рішення.