Взяти землю в оренду через Prozorro.Продажі

Всі новини
03 груд. 2021
Теги:

Як взяти землю в оренду на офіційних онлайн-аукціонах

Онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі дозволяють взяти землю в оренду за набагато зручнішою процедурою. Сюди зараховують не лише приватні ділянки, а й державні чи комунальні активи. Цільове призначення землі також може бути різним – для ведення аграрного господарства чи під забудову.

Земельна реформа стартувала у 2020 році із ухвалення Закону, який скасував мораторій і дозволив нарешті українцям продавати паї. Через рік до ринку доєдналися і державні та комунальні ділянки, які можна взяти в оренду. Законопроект № 2195 перевів цю процедуру на майданчики системи Prozorro.Sale. А з листопада 2021 року державні та комунальні землі несільськогосподарського призначення продаються та здаються в оренду також на електронних аукціонах.

Як взяти в оренду землю на максимально вигідних умовах

Для того, щоб взяти землю в оренду для ведення фермерського господарства, підприємницької діяльності чи для інших цілей, вам потрібно зареєструватися на одному з майданчиків системи Прозорро.Продажі. Після перемоги в онлайн-аукціоні ви підписуєте договір з його організатором і оплачуєте тимчасове володіння і користування ділянкою.

Найбільш поширеним правом на землю державної і комунальної власності є її оренда. Нещодавно було ухвалено Закон № 1444, який передбачає обов’язкове використання електронних аукціонів для проведення земельних торгів. На них можуть реалізуватися як несільськогосподарські ділянки, так і аграрні угіддя. Організаторами торгів виступають органи виконавчої влади або місцевого самоврядування та власники або уповноважені ними особи, якщо йдеться про приватне майно. Зазвичай землю здають в оренду разом із насадженнями, водоймами та будівлями, які там розташовані.

Уже зараз у системі Прозорро.Продажі заплановано не один десяток земельних аукціонів. Моніторити лоти ви можете на офіційних електронних майданчиках. А для того, щоб взяти землю в оренду, вам потрібна реєстрація на одному з них. Після подачі заявки на участь та сплати необхідних внесків настає сама процедура торгів. Вони проходять у три раунди. Якщо вам потрібна допомога на якомусь із етапів, ви можете звернутися до фахівців майданчика. Система автоматично визначає переможця аукціону, і лише після цього розкриваються дані всіх учасників.

Взяти землю в оренду для будь-яких цілей можна через систему Прозорро.Продажі

Як взяти землю в оренду, відповідно до нових законодавчих актів? Сьогодні у підприємців з’явилася можливість брати ділянки в тимчасове користування для будь-яких цілей у держави та місцевих громад. Для спрощення і формування прозорості цього процесу існує інноваційний інструмент публічних онлайн-аукціонів – система Прозорро.Продажі.

Завдяки їй земельні торги стають не тільки чесними, а й зручними, адже вся процедура проходить оперативно, і орендареві не потрібно чекати спеціальних дозволів від органів влади на розпорядження ділянкою. Також електронні аукціони позбавляють учасників довгих бюрократичних операцій. Договір між переможцем та організатором підписується відразу.