Як купити земельну ділянку на аукціоні за вигідною ціною

Всі новини
07 вер. 2021
Теги:

Як брати участь в аукціоні на земельну ділянку на спеціальних майданчиках

Як брати участь в аукціоні на земельну ділянку є важливим питанням для українців сьогодні. На відкриття земельного ринку фермери чекали щонайменше 30 років. Вітчизняні політики, змінюючи одне одного, відтягували дозвіл на торги землею всіма можливими способами. Резонансне рішення було прийняте лише у березні 2020 року. А до цього панували лише спекуляції під час кожної нової політичної кампанії.

Проведення аукціонів по продажу земельних ділянок на Прозорро.Продажі

Як взяти участь в аукціоні на земельну ділянку в нових умовах? Після того, як Президент Зеленський підписав Закон № 2178-10, уряд України прийняв ще кілька важливих нормативно-правових актів. Один із них передбачає оренду та продаж сільськогосподарських земель виключно через електронні торгові системи. Найбільш відомою серед них є Прозорро.Продажі.

П’ять років тому був запущений надсучасний проект, який дозволяє продавати активи різних форм власності максимально швидко та за вигідними цінами. Нерухомість різного типу, автомобілі, вагони, конфісковане майно та багато чого іншого – все це тепер не припадає пилом, а приносить дохід для країни. Як купити земельну ділянку на аукціоні? Ця комерційна операція також передбачає електронний формат у системі Прозорро.Продажі.

За 5 років її роботи на офіційних майданчиках, підключених до Центральної бази даних, пройшло майже 400 000 онлайн-торгів, на які зареєструвалося понад 38 тисяч учасників. А одержаний дохід перетнув суму 52 млрд. грн.. Його значна частина виділяється на розвиток територіальних громад.

Правила проведення аукціону по продажу земельних ділянок в Україні

Згідно із порядком проведення аукціону по продажу земельних ділянок, рішення про їхню реалізацію ухвалюють такі інституції:

  • виконавча гілка влади;
  • органи місцевого самоврядування;
  • судовий виконавець (приватний або державний) при винесенні відповідного рішення;
  • власники приватних паїв (за бажанням).

Вони і є організаторами торгів у системі Прозорро.Продажі, укладаючи попередньо договір з одним із майданчиків, який має офіційну акредитацію від однойменного державного підприємства. Саме на них лежить уся підготовча робота. Із землею сільгосппризначення напередодні проводиться така робота:

  • формування відповідної земельної документації;
  • реєстрація ділянки, яка виставляється на аукціон, а також майнових прав на неї;
  • публікація результатів нормативної грошової оцінки при подальшій здачі ділянки в оренду;
  • замовлення експертної грошової оцінки для визначення вартості землі для її продажу;
  • встановлення стартової ціни лота, відповідно до попередніх експертних оцінок;
  • визначення дати проведення торгів.

Детальніше про те, як проходить аукціон на земельну ділянку, дізнавайтеся у менеджерів майданчика Прозорро.Продажі, на якому ви пройшли реєстрацію. Вони нададуть вам повну консультацію щодо участі в електронних торгах. Перемагайте в аукціонах та отримуйте державне майно за вигідною ціною.