Як проводяться торги на землю за оновленою процедурою

Всі новини
08 жовт. 2021
Теги:

Як проходять торги на землю на майданчиках системи Prozorro.Sale

Одним із найпоширеніших запитів по ринку сільськогосподарських угідь є інформація про те, як проводяться торги на землю. Незважаючи на те, що аукціони з обігу с/г ділянок стартували ще 01 липня 2021 року, через слабку інформаційну забезпеченість громадяни не до кінця розуміють процедуру проведення публічних продажів.

Протягом останніх тридцяти років українці були позбавлені права вільно реалізувати свій актив, яким є угіддя сільськогосподарського призначення. Однак тепер у громадян України є можливість брати участь у земельних торгах, що проходять на акредитованих майданчиках електронної системи Прозорро.Продажі.

Як проходять торги на землю в Україні після прийняття відповідних законопроектів

Дискусії з приводу відкриття ринку с/г угідь в українському суспільстві були досить палкими. Основна проблема, яку окреслювали українці, полягала у відсутності нормативно-правових актів, які б регулювали процес продажу землі. Попри всі сумніви, влада ухвалила два законопроекти:

  • Закон №2178-10 визначає основні положення щодо права власності на с/г угіддя;
  • Закон №2195 встановлює, як проходять торги на землю - у форматі онлайн на майданчиках системи Прозорро.Продажі.

З 01 липня 2021 року стартували аукціони з продажу с/г угідь, а фізичні особи отримали можливість придбати ділянки у розмірі не більше 100 га в одні руки. Через 2,5 роки до торгів долучаться юридичні особи, за умови що вони створені в Україні, а їх бенефіціарами є українці. Для них значно зросте гранична межа на купівлю - до 10 000 га.

Закон №2178-10 дозволяє продаж пайових земель, яких в Україні налічується понад 27 млн га. Ще 10 млн га перебувають у державній та комунальній власності, які, Згідно з Законом №2195, не підлягають продажу, але можуть бути орендовані на електронних торгах.

Забезпечує проведення онлайн-аукціонів ДП “Прозорро.Продажі”, тому торги є на 100% відкритими. Ніяких тіньових схем чи махінацій. Уже протягом п’яти років у системі Prozorro.Sale відбувається реалізація найрізноманітнішого майна різних типів власності.

Як проводяться торги на землю на майданчиках системи Прозорро.Продажі

Згідно з Законом “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”, з 01 липня 2021 року стартували онлайн-торги с/г угіддями. Самі аукціони проходять на спеціалізованих платформах, а система Прозорро.Продажі зберігає інформацію та надає функціонал, необхідний для проведення публічних продажів.

Як проводяться торги на землю? У положеннях вищезгаданого закону вказано, що організатор аукціону, яким може бути як фізична, так і юридична особа, має подати оголошення, у якому буде вказано основні характеристики ділянки:

  • її місцезнаходження;
  • площа;
  • цільове призначення;
  • кадастровий номер.

Спостерігати за тим, як проходять торги на землю можна з будь-якої точки планети, адже проводяться вони в електронному форматі. Для перемоги в аукціони достатньо зробити найвищу ставку.