Як виграти аукціон на землю в Україні

Всі новини
12 жовт. 2021
Теги:

Як відбуваються аукціони на землю - основні особливості торгів

Ринок сільськогосподарських угідь в Україні функціонує вже протягом трьох місяців. Тому зрозуміло, що одним із найпоширеніших запитів є інформація про те, як проводиться аукціон на землю. Сьогодні торги відбуваються на акредитованих майданчиках системи Прозорро.Продажі. Це означає, що так званих “аукціонів за зачиненими дверима” більше не буде. Відтепер лише справедливі публічні продажі.

Як відбуваються земельні аукціони в системі Прозорро.Продажі

Протягом останніх тридцяти років реалізація ділянок сільськогосподарського призначення в Україні була неможливою. Причина полягала в дії мораторію, який забороняв продаж землі будь-якої форми власності. Такий стан справ не міг задовольнити ні власників угідь, які здавали їх в оренду за копійки, ні агросектор в цілому, який не отримував додаткові інвестиції.

Відсутність законного ринку землі породила дві парадоксальні ситуації:

  • українські с/г угіддя стали найдешевшими у Європі, незважаючи на високі показники родючості;
  • заборона на продаж паїв дала поштовх до розквіту “чорних ринків”, через що державний бюджет зазнавав колосальних збитків.

Тому прийняття влітку 2021 року Закону №2195, який дозволяє орендувати угіддя державної та комунальної власності, а також встановлює нові правила участі в аукціоні на землю, виглядає логічним. Згідно з вищезгаданим нормативно-правовим актом, вже з 01 липня поточного року відбувається продаж с/г ділянок. Хоча на даному етапі аукціони по землі проходять з деякими обмеженнями:

  • до 01 січня 2024 року лише фізичні особи-українці мають право участі в торгах, з граничною межею на власність - 100 га;
  • на початку 2024 року учасниками аукціонів стануть юридичні особи, бенефіціарами яких є громадяни України. Для них право власності зросте до 10 000 га.

Ще один популярний запит стосується того, як відбуваються аукціони на землю. Проходять торги на акредитованих майданчиках електронної системи Прозорро.Продажі.

Як взяти участь в аукціоні на землю на Prozorro.Sale

Стартували земельні аукціони 01 липня 2021 року. Згідно з Законом №2195, торги сільськогосподарськими угіддями відбуваються через систему Prozorro.Sale. Такий стан справ зумовлений розвитком IT-технологій, що породжує діджиталізацію різноматніх процесів, зокрема й проведення публічних продажів.

Перед тим, як взяти участь в аукціоні на землю, потрібно виконати 4 простих дії:

  1. Зареєструватися та увійти на будь-який майданчик системи Прозорро.Продажі.
  2. Обрати найцікавіший лот.
  3. Сплатити реєстраційний та гарантійний внески.
  4. Подати необхідні документи.

Як виграти аукціон на землю через систему Прозорро.Продажі

Сьогодні одним із актуальних питань є те, як поводити себе на аукціоні по землі? Тепер вся процедура торгів проходить у форматі онлайн. Це означає, що взяти участь в аукціоні та відслідковувати результати публічних продажів можна навіть зі свого будинку. Для цього достатньо мати комп’ютер та стабільний Інтернет.


Як виграти аукціон на землю? Для цього необхідно зробити найвищу ставку.