Як знайти вільну землю в Україні на онлайн-торгах Прозоро.Продажі

Всі новини
03 квіт. 2022
Теги:

Як розшукати вільну землю в Україні за допомогою майданчика Prozoro.Sale

Після запуску ринку сільськогосподарських угідь, а також дозволу продавати державні і комунальні ділянки на електронних торгах Прозоро.Продажі, багатьох підприємців цікавить, як знайти вільну землю в Україні. Не лише обрати підходящий за багатьма параметрами лот, а і перемогти в аукціоні вам допоможуть спеціальні майданчики, що мають необхідний рівень акредитації і підключені до Центральної бази даних.

Як знайти вільну землю в Україні на онлайн-торгах Prozorro.Sale

Минулого року сталася безпрецедентна подія – Президент В. Зеленський нарешті підписав закон «Про реалізацію та надання у тимчасове користування аграрних угідь через електронні аукціони». Скасувавши таким чином мораторій, що забороняв їх продаж останні 20 років.

За офіційними даними, з 60 млн. га загального земельного фонду в Україні сільськогосподарські землі складають більше половини – майже 43 млн. га. Усі вони перебували під дією мораторію. Причому 28 млн. га становили приватні паї, які селяни отримали після ліквідації колгоспів. Сім мільйонів українців були позбавлені законного права використовувати даний актив за власним бажанням. Фактично два покоління наших співгромадян мали досить обмежений вибір: здавати земельну ділянку в оренду тому, хто її оброблятиме, самому зайнятися фермерським господарством або продати на нелегальному, тіньовому ринку.

На щастя останній з відкриттям ринку продажу сільгосп угідь було ліквідовано. Тож тепер питання, як знайти вільну землю в Україні вирішити зовсім не складно. Починаючи з липня 2021 року на електронні торги Прозорро.Продажі було виставлено сотні ділянок різноманітного цільового призначення, розташованих у різних куточках нашої держави. Сьогодні усі бажаючі тут можуть придбати не тільки приватні аграрні угіддя, а й землю державної або комунальної власності, призначену для комерційної, громадської чи житлової забудови, з лісового або водного фонду, оздоровчого та рекреаційного призначення.

Знайти вільну земельну ділянку в Україні на офіційному майданчику Прозорро.Продажі

Оскільки деякий час було витрачено на уточнення і роз’яснення нової процедури купівлі-продажу земельних ділянок, електронні торги почали проводити у вересні 2021 року. Відтак за останні пів року в країні було оголошено більше 5 тисяч (!) прозорих аукціонів. Вартість виставлених на них лотів оцінюється у 1,5 млрд. грн. В той же час прибуток від уже завершених торгів наразі складає 434 млн. грн., а 1 га землі в середньому продається за 1 000 дол.

Думка усіх експертів одностайна – з часу відкриття земельного ринку має минути певний час, щоб на даний актив встановилася адекватна, ринкова ціна. Цьому також сприяє використання для продажу та здачі в оренду ділянок офіційних майданчиків Prozorro.Sale. Звернувшись до персонального консультанта, ви дізнаєтеся, як знайти вільну землю в Україні та придбати її на максимально вигідних умовах.